Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 30.05.2018. 10:32 |

Ukrajinski premijer optužio Rusiju za likvidaciju novinara u Kijevu

FENA Internet

KIEV, 30. maja (FENA) – Ukrajinski premijer Volodymyr Groysman optužio je Rusiju da stoji iza ubistva ruskog novinara Arkadyja Babchenka u Kijevu, prenosi BBC.

- Uvjeren sam da mu ruska totalitarna mašina nije oprostila iskrenost i principijelan stav - objavio je premijer u izjavi na društvenim mrežama.

Babchenko, poznati kritičar Kremlja, ubijen je ispred svog stana u utorak. Rusija je pozvala da se provede istraga, ali su zaključili da su "krvavi zločini“ postali rutina za "režim u Kijevu“. Odnosi Rusije i Ukrajine su i dalje napeti nakon što je Moskva anektirala Krim, i pružila podršku separatistima na istoku Ukrajine.

Babchenko (41) je pronađen teško ranjen na ulazu zgradu gdje živi. Preminuo je na putu do bolnice. Pogođen je više puta u leđa. Navodno je izašao do prodavnice.

Ukrajinska policija tvrdi da je ubijen zbog svojih "profesionalnih aktivnosti.“ U svojoj posljednjoj objavi na Facebooku Babchenko se sjetio kako je na taj dan izbjegao smrt prije četiri godine.

Napisao je da je planirao letjeti s vojnicima na istok Ukrajine, ali mu nije dozvoljeno da uđe, jer nije bilo mjesta. Helikopter je kasnije oboren projektilom proruskih separatističkih snaga.

- Bio sam sretan, to je moj drugi rođendan – rekao je Babchenko neposredno prije nego je ubijen.

Upravo na to se pozvao ukrajinski premijer, ukazujući na motive i način ubistva.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Peskov: Rusija i Evropa morat će da se dogovore kako će živjeti jedna pokraj druge

Šojgu: Rusija spremna da proširi vojnu i tehničku saradnju s Iranom

Zelenski pozvao da se Ukrajini pošalju dodatni sistemi protivzračne odbrane

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu