Svijet     | 29.05.2018. 21:30 |

Merkel: Govor političke mržnje je 'igra s vatrom'

FENA Internet

DUESSELDORF, 29. maja (FENA) - Političari s ekstremne desnice u Njemačkoj koji koriste ksenofobičnu retoriku ne samo da testiraju limite slobode govora nego podstiču na nasilje, izjavila je danas kancelarka Angela Merkel.

Govoreći na memorijalnom skupu povodom 25. godišnjice podmetanja požara u kome je poginulo pet turskih djevojčica i žena i 14 povrijeđeno u zapadnom gradu Solingenu, Merkel je kazala da Njemačka još pati od "desničarskog esktremizma" i sedam decenija nakon poražavanja nacizma.

- Prečesto se linije slobode govora sasvim svjesno testiraju, a tabui se bezobzirno krše i koriste kao politički instrument - izjavila je Merkel na skupu kome je prisustvovao i turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

- To nije zadirkivanje, prije bih rekla da je to igra s vatrom. Jer svako ko sije nasilje svojim rječima riskira da žanje nasilje - kazala je.

Izgleda da su njene riječi usmjerene protiv, između ostalih, antiimigrantske Alternative za Njemačku (AfD), koja je ušla u parlament po prvi put nakon izbora održanih prošle godine zahvaljujući zabrinutosti lokalnog stanovništva zbog ogromnog priliva migranata i izbjeglica, prenosi agencija Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Blinken: Borba protiv dezinformacija je 'vitalni' američki nacionalni sigurnosni interes

Na tržište BiH isporučene zdjele u kojima je utvrđena prisutnost melamina - agencija

Papa Franjo upozorio na opasnosti 'rodne teorije'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo