Bosna i Hercegovina     | 29.05.2018. 19:45 |

Mikulić o odluci Ustavnog suda FBiH o konstitutivnosti Srba

FENA Zorana Pavković

MOSTAR, 29. svibnja (FENA) - Komentirajući odluku Ustavnog suda Federacije BiH o konstitutivnosti Srba u tri županije, predsjednik hercegovačko-neretvanskog Županijskog odbora SDP-a BiH Zoran Mikulić izjavio je u utorak u Mostaru kako SDP već godinama potencira da se to pitanje riješi.

Sud je ovu odluku donio na osnovu zahtjeva premijera Vlade FBiH Fadila Novalića i trećine zastupnika u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, a Mikulić je naveo kako je potpisima SDP-ovih zastupnika pokrenuta ta apelacija. 

Ustavni sud Federacije BiH donio je odluku prema kojoj bi Srbi u Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadnohercegovačkoj i Posavskoj županiji trebali postati konstitutivni.

 Sud je i naložio skupštinama spomenutih županija da donesu amandmane kojima će se omogućiti konstitutivnost Srba i da srpski jezik i ćirilica budu ravnopravni.

 Upitan što očekuje od stranaka koje su opstruirale taj proces, Mikulić je kazao kako i dalje očekuje opstrukciju tih stranaka jer je to, kako je kazao, njihov način djelovanja - "proizvođenje kriza i blokada".

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Magazinović i Dizdar: Hitno obezbijediti poštene izbore

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

SDP BiH - Svijetle antifašističke trenutke BiH niko ne može zametnuti, pa ni Mario Kordić

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana