Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 29.05.2018. 17:32 |

SDA zahtijeva od vlasti RS da konačno ukinu diskriminaciju nesrba

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. maja (FENA) - Stranka demokratske akcije (SDA) pozdravlja presudu Ustavnog suda Federacije BiH kojom je naložena izmjena ustava u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Posavskom kantonu, koja će omogućiti punu konstitutivnost srpskom narodu u tim dijelovima BiH.

- Čestitamo premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću koji je podnio apelaciju Ustavnom sudu po ovom pitanju. Ova apelacija je nastavak državotvorne politike SDA, koja se ogleda u zagovaranju temeljnog principa za funkcioniranje Bosne i Hercegovine, ravnopravnosti svih naroda i građana na svakom pedlju ove zemlje. Pozdravljamo i dio presude koji se odnosi na priznavanje prava Srbima u ovim kantonima na korištenje srpskog jezika i ćirilice, kao i nalog da se u Ustavu HNK na hrvatskom jeziku izmijeni nepravilni naziv 'bošnjački' u bosanski jezik - saopćeno je iz SDA.

Iz te stranke očekuju od kantonalnih skupština spomenutih kantona da u predviđenom roku od šest mjeseci izmijene svoje ustave i priznaju ono što je i Ustavni sud BiH, po apelaciji Alije Izetbegovića iz 1998. godine, davno potvrdio, a to je da su svi narodi na cijeloj teritoriji BiH konstitutivni i ravnopravni u punom kapacitetu.

- SDA zahtijeva od vlasti entiteta RS da konačno ukinu diskriminaciju nesrba u ovom entitetu i da Bošnjacima  omogući ravnopravno korištenje bosanskog jezika, što je njihovo ustavno pravo - zaključuje se u saopćenju SDA.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Izetbegović traži od institucija BiH i EUFOR-a da spriječi masovna okupljanja u Srebrenici

SDA: Vučić ponovo negirao genocid u Srebrenici

SDA - Dodik prijeti Bošnjacima kao što je prijetio Karadžić

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'