Bosna i Hercegovina     | 29.05.2018. 16:52 |

Tegeltija sa zvaničnicima EU - Ohrabruje se provođenje reformi u bh. pravosuđu

FENA Saopćenje

BRISEL/SARAJEVO, 29. maja (FENA) – Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) je sa zadovoljstvom primilo informaciju da Komisija Evropske unije uvažava značajne napore na provođenju preporuka misijâ stručne analize (Peer Review), a posebno činjenicu da su usvojene izmjene i dopune Poslovnika VSTV-a BiH, kako bi se unaprijedio kvalitet imenovanja u pravosuđu.

Delegacija VSTV-a BiH je takođe Generalnoj direkciji Evropske komisije za pravosuđe predstavila svoj rad na inicijativi za izmjenu Zakona o VSTV-u BiH. Nakon konstruktivne diskusije, dogovoreno je da do sredine juna VSTVBiH usvoji konačni prijedlog inicijative i isti dostavi službama Evropske komisije na ocjenu.

Na sastanku s generalnim direktorom Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Christianom Danielssonom ponovljeno je da su trenutna dinamika i rezultati u provođenju peer review preporuka ohrabrujući te da treba i dalje nastaviti raditi kako bi se pravosuđe u Bosni i Hercegovini uskladilo sa evropskim standardima u pogledu nezavisnosti, efikasnosti, profesionalizma, kvaliteta i transparentnosti.

Tegeltija je posebno naglasio značaj provođenja preporuka u oblasti procesuiranja korupcije i organizovanog kriminala i istakao posvećenost VSTV-a BiH da učini sve u okviru svojih nadležnosti kako bi u dogledno vrijeme bili ostvareni konkretni rezultati, u skladu s najvišim evropskim standardima, uključujući i relevantne preporuke GRECO-a za borbu protiv korupcije u pravosuđu. Međutim, sve druge institucije, konkretno institucije izvršne i zakonodavne vlasti, moraju ispuniti svoje obaveze na jedan koordinisan način kako bi se unaprijedili rezultati u pogledu istraga, krivičnog gonjenja i osuđujućih presuda za korupciju i organizovani kriminal, koji tek treba da se vide.

Vezano konkretno za taj aspekt, Danielsson i Tegeltija su se suslasili u pogledu sve veće zabrinutosti zbog nepostupanja zakonodavne vlasti u skladu s odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na izmijeni relevantnih odredbi Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine u vezi sa posebnim istražnim radnjama i imunitetom za svjedoke.

Katastrofalne posljedice koje bi mogle da nastupe za pravosuđe u slučaju pravnog vakuuma bi ugrozile nacionalnu sigurnost i međunarodnu saradnju, te poslale negativnu poruku u trenutku kada Evropska unija priprema svoje Mišljenje o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU. Stoga su svi sagovornici pozvali Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine da izmjeni navedeni zakon bez odlaganja u skladu s međunarodnim standardima, kako je to već uradio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Visoka pravosudna delegacija Republike Turske u posjeti VSTV-u BiH

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'