Bosna i Hercegovina     | 29.05.2018. 15:41 |

Očno odjeljenje bolnice 'Južni logor ' dobilo opremu za oftalmološke preglede

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 29. svibnja  (FENA) – U sklopu projekta "Skrinning vida - rana detekcija problema slabovidnosti kod djece predškolskog i školskog uzrasta", humanitarna organizacija iz SAD-a - LDS donirala je opremu za oftalmološke preglede Očnom odjeljenju bolnice "Južni logor" u Mostaru u vrijednosti od 112 tisuća maraka.

Sporazum ovog projekta potpisali su predstavnici Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a, humanitarne organizacije LDS, Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a i Kantonalne bolnice "Dr. Safet Mujić" Mostar.

U projekt je uključeno 20 vrtića i 48 osnovnih škola, ili 17 500 djece s područja Mostara i HNŽ-a.

Projekt je podrazumijevao i obuku zaposlenika u školama i vrtićima kako bi detektirali djecu koja imaju probleme s vidom, a po školama i vrtićima podijeljeni su priručnici i obrasci za kontrolu vida.

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a Rašid Hadžović pojasnio je u utorak na konferenciji za novinare kako je riječ o izuzetno važnom društvenom projektu, naglasivši pritom kako će to ministarstvo podržati i sve buduće pozitivne projekte u Gradu i Županiji.

- Skrining programi su nam inače u zdravstvenom sustavu insuficijentni zbog nedostatka materijalnih sredstava, a oni predstavljaju i najbitniji segment, posebno u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, u smislu ranog otkrivanja i rane detekcije raznih oboljenja i drugih zdravstvenih poremećaja – rekao je direktor Kantonalne bolnice "Dr. Safet Mujić" prim. dr. Zlatko Guzin.

Zahvalio je tom prigodom partnerima što su prepoznali Kantonalnu bolnicu kao ozbiljnog partnera koja, kako kaže, ima i kapacitete i stručni kadar da ovaj projekt može iznijeti uspješno do kraja te nastaviti raditi ne samo na preventivi kod najmlađe populacije nego i na preventivi ostalih građana.

Američka humanitarna organizacija LDS u proteklih je nekoliko godina provela ovaj projekt u sedam županija u FBiH.

Predstavnik LDS-a Ike Ferguson istaknuo je kako im je najveće zadovoljstvo kad uspiju pomoći djeci i usmjerit ih na pravo mjesto za pomoć.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Ukrajinski gradonačelnici u BiH uče o poslijeratnoj obnovi gradova (VIDEO)

Obilježavanje Svjetskog dana intelektualnog vlasništva u petak u Mostaru

Iz kladionice u Mostaru ukradena kasa s novcem

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije