Kultura     | 29.05.2018. 13:32 |

Predstavljeni 'Radovi Filozofskog fakulteta' posvećeni Dubravku Lovrenoviću

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 29. maja (FENA) - Nastavnici i saradnici Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu pripremili su peti broj časopisa "Radovi Filozofskog fakulteta" (Historija, Historija umjetnosti, Arheologija) i posvetili ga akademiku Dubravku Lovrenoviću (1956-2017), koji je bio redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Odsjek za historiju.

Na predstavljanju, upriličenom danas na Filozofskom fakultetu, o pokojnom profesoru Lovrenoviću s mnogo emocija govorile su njegove kolege i suradnici. Poručili su da je profesor Dubravko Lovrenović ostavio neizbrisiv trag u njihovim mislima i srcima.  

Časopis "Radovi Filozofskog fakulteta" (Historija, Historija umjetnosti, Arheologija) zadržao je uobičajenu i prepoznatljivu koncepciju i (kroz nekoliko rubrika) nudi nove i interesantne radove. Uredništvo časopisa navodi da su u rubrici "Članci i rasprave" tekstovi koji obuhvataju vremenski period od antičkog do suvremenog doba. Time su, kako ističu, htjeli pokazati širinu i otvorenost tog časopisa, kao i rezultate najnovijih istraživanja iz arheologije i historiografije.

Preostali dio časopisa čine rubrike "Prijevodi", gdje donose interesantan rad iz historije svakodnevnice, "Građa" s radom i dokumentima o najstarijem poznatom spomenu grada Tešnja, te rubrika "Prikazi" gdje su sadržane ocjene i prikazi nekoliko recentnijih izdanja iz bh. ali i drugih historiografija.

Časopis sadrži i bibliografiju akademika Dubravka Lovrenovića, a ovo izdanje časopisa bit će dostupno i na internet stranici Filozofskog fakulteta.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Rekonstruisana biblioteka Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli

Dodijeljene Dekanove nagrade najboljim studentima Filozofskog fakulteta SUM-a

Otvorena Međunarodna znanstveno-stručna konferencija 'PR, Media & Sports Days' (VIDEO)

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana