Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 29.05.2018. 12:11 |

Husić: Stručno obrazovanje i obuka u fokusu reformi obrazovanja u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. maja (FENA) - Pomoćnik ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine za obrazovanje Adnan Husić istakao da je jedan od izazova u visokom obrazovanju u BiH priznavanje kvalifikacija i perioda studija te da će reforme u ovom segmentu poboljšati mobilnost i internacionalizaciju visokog obrazovanja.

Husić je to izjavio u obraćanju u okviru Šestog dijaloga o obrazovnim politikama Kine i zemalja centralne i istočne Evrope koje se održava u Šenzenu, u Narodnoj Republici (NR) Kini. 

Dijalog je okupio visoke predstavnike resornih ministarstava u oblasti obrazovanja NR Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u okviru Mehanizma 16+1. Ovom događaju prisustvuje i delegacija BiH koju čine predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH i entitetskih ministarstva nadležnih za obrazovanje.

Husić je također naglasio da su stručno obrazovanje i obuka u fokusu reformi obrazovanja u BiH te da je naša zemlja snažno opredijeljena za implementaciju prioriteta Zaključaka iz Rige. 

Tokom boravka u Kini delegacija BiH posjetila je Univerzitet u Šenzenu, kao i Srednju politehničku školu te učestvovala u radu 5. konferencije instituta visokih obrazovanja Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Održani su i bilateralni sastanci s predstavnicima Odjela za obrazovanje Šenzena i zamjenikom ministra obrazovanja NR Kine Tian Xuejunom, na kojem je razgovarano o mogućnostima za unapređenje bilateralne saradnje dviju zemalja.

Posebno je razgovarano o aktivnostima na priznavanju diploma i uspostavljanju naučnog centra za prevenciju i kontrolu bolesti životinja, koji bi bio baziran na dostignućima kineske tradicionalne veterine, a podržan je od inicijative "Put i pojas" Mehanizma 16+1, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Ministri odbrane SAD-a i Kine održali prve razgovore u 18 mjeseci

Xi: Moramo posmatrati i razvijati bilateralne odnose na svestran način

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana