Stranačke aktivnosti     | 29.05.2018. 09:47 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Mario Vukasović, zastupnik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo, uputio je u proceduru Nacrt Zakona o studentskom standardu u Kantonu Sarajevo. Iako je Vukasović do sada u više navrata tražio da se u plan rada Skupštine uvrsti donošenje Zakona o studentskom standard, većina to nije podržala.

Koliko je donošenje ovog Zakona bitno za sarajevske studente pokazalo se u jednoj od najvećih poreznih prevara u poslijeratnoj BiH, kada je u policijskoj akciji „Zadruga“ otkriveno da su studentski servisi zloupotrijebili imena oko 4.000 studenata s ciljem da fiktivno prikažu zapošljavanja.  

„Zakonom o studentskom standardu bi se mnogo jasnije uredila oblast zapošljavanja studenata, a također bi se sistemski  riješila pitanja smještaja, ishrane, prijevoza,  zdravstvenog osiguranja i drugih prava koja nisu definisana, a često se njima manipuliše. Subvencija studentima za javni prijevoz ne smije biti pitanje odluke i dobre volje Vlade KS i ministara, nego mora biti garantovano rješenje ugrađeno u Zakon o studentskom standardu“, ističe Vukasović.

Iako je studentski standard sastavni dio “Bolonjskog procesa”, koji je kao reforma visokog obrazovanja počeo prije 14 godina, o studentskim pravima u zakonskim okvirima se ne govori. Zakon o studentskom standardu donijele su sve države Evropske unije i države u susjedstvu, a čak i entitet Republika Srpska od 2008. godine ima ovaj zakon.  

“Znamo da bi potpuno i najbolje rješenje bilo donošenje ovakvog zakona na nivou Federacije BiH, ali kako je veći dio nadležnosti obrazovanja na kantonima, nije realno očekivati njegovo donošenje ni u narednih pet godina. Smatramo da bi bilo dobro što prije donijeti Zakon na nivou Kantona Sarajevo i urediti ovu oblast do donošenja federalnog zakona”, kaže Vukasović.

S obzirom na nezainteresiranost izvršne i zakonodavne vlasti u Kantonu Sarajevo da poboljša život studenata u najvećem studenskom centru u BiH, bilo je za očekivati da se studentske organizacije, poput Studentskog Parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS), aktivno uključe u rješavanje ovog važnog pitanja.

“Trenutni Predsjednik SPUS-a je treći predsjednik te organizacije koji najavljuje da će Zakon o studentskom standardu biti upućen u proceduru, međutim, nikada ništa nije pokrenuto. Prvi put priča se spomenula još 2014. godine, kada je tadašnji predsjednik SPUS-a najavio da imaju spreman prijedlog i da će biti upućen. Navodno je primjerak ovog prijedloga uručen premijeru KS na sastanku 2015. godine. Iako sam više puta u prošlosti pokušavao doći i tražio primjerak nacrta zakona koji je SPUS pripremio, nažalost nijedno dosadašnje rukovodstvo ove organizacije nije se udostojilo da ga dostavi, iako se radi o jednom od najbitnijih zakonskih rješenja koja se tiču studenata”, navodi Vukasović s očekivanjem da će se Nacrt Zakona o studentskom standardu, koji je uputio, naći na dnevnom redu sljedeće sjednice Skupština Kantona Sarajevo." 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Edin Forto: BiH će nadživjeti sve koji je negiraju

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'