Bosna i Hercegovina     | 29.05.2018. 09:13 |

Hajrić: Ministar Crnadak reaguje bez prethodnog informiranja o činjenicama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. maja (FENA) - Ambasador Bosne i Hercegovine u Australiji Mirza Hajrić je povodom natpisa u medijima izjavio da ministar vanjskih poslova BiH Igora Crnatka reaguje bez prethodnog informiranja o činjenicama i informacijama, koje je posljednjih devet mjeseci dostavljao ministarstvu kojim rukovodi.

- Ministar Crnadak ne zna  da su srpski i hrvatski jezik ranije priznati u australskoj državi Novi Južni Vels kao jezici na kojima se održava nastava za djecu naših građana porijeklom iz BiH. Bosanski jezik, sve do ove sedmice, nije bio ravnopravan sa druga dva službena jezika naše zemlje i inicijativom o kojoj je obaviještena naša javnost, ta je nepravda ispravljena - istakao je ambasador Hajrić.

Bosanski jezik u Novom Južnom Velsu, dodao je, sada ima ravnopravan status sa srpskim i hrvatskim jezikom, baš kako je to predviđeno Ustavom.

- Kao ambasador Bosne i Hercegovine i intelektualac sa novinarskom diplomom kojem jezik mnogo znači, zauzeo bih se na isti način i da se srpski ili hrvatski jezik stave u ravnopravan položaj sa bosanskim - poručio je. 

Podsjetio je člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i ministra Igora Crnatka da su se svečanom izjavom prilikom preuzimanja funkcija koje sada obavljaju, obavezali na poštivanje Ustava BiH, koji, između ostalih sloboda i prava, garantuje svim osobama nediskriminaciju po pitanju jezika, kao što je nema ni po pitanju pola, rase, boje, vjere, političkog i drugog mišljenja, nacionalnog ili socijalnog porijekla, imovine, rođenja, pa tako i bosanski jezik, koji u Ustavu ne stoji pod znacima navoda.

Što se tiče 'nepostojanja saglasnosti Predsjedništva BiH niti drugih institucija BiH za odvijanje nastave na bosanskom jeziku u školama u Novom Južnom Velsu', ambasador Hajrić je istakao da ne postoji ni za odvijanje nastave na srpskom i hrvatskom jeziku, saopćeno je iz Ambasade BiH u Australiji. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

EU: Parlamentarna skupština BiH treba da preuzima odgovornost i usvaja reforme

HNV BiH - Dodik odlaskom Lukašenku i Putinu pokazuje civilizacijsku sramotu

Općinski sud u Sarajevu - U vezi sa slučajem B.S. propust napravili uposlenici MUP-a KS

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo