Svijet     | 28.05.2018. 22:42 |

Sastanak NATO-a i Rusija 31. maja u Briselu

FENA Internet

BRISEL, 28. maja (FENA) -  NATO će u četvrtak održati prve zvanične razgovore s Rusijom od trovanja nervnim gasom bivšeg ruskog agenta u Britaniji, dok alijansa nastoji da se suprotstavi rastućoj ruskoj agresivnosti.

Napetosti između transatlanskog saveza i Rusije u posljednjim godinama doživjele su vrhunce od Hladnog rata zbog ruske aneksije Krima i pokušaja ubistva bivšeg špijuna Sergeja Skripala i njegove kćerke u britanskom gradu Salisburyju.

NATO je žestoko kritikovao Moskvu zbog incidenta u martu, prvog napada nervnim agensom na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata, i protjerao sedam ruskih diplomata u okviru koordiniranog međunarodnog odgovora.

- Sastanak Vijeća NATO-Rusija održat će se 31. maja. To je dio pristupa na dva kolosjeka, istovremenog snažnog stava prema Moskvi i dijaloga s Rusijom - izjavio je zvaničnik NATO-a.

Sastanak, sedmo zasjedanje Vijeća u posljednje dvije godine, bit će održan u novom sjedištu alijanse u Briselu i očekuje se da glavna tema razgovora bude aktuelni sukob u Ukrajini, gdje Zapad optužuje Moskvu da podržava proruske separatiste na nemirnom istoku zemlje, prenosi AFP. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Strateški bombarder TU-22M3 srušio se na jugu Rusije

Finska traži evropsku pomoć u sprječavanju priliva migranata preko ruske granice

Ukrajinski zvaničnici: U ruskom raketnom napadu na Dnjepropetrovsk osam poginulih, 21 osoba ranjena

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana