Bosna i Hercegovina     | 28.05.2018. 16:50 |

Usvojena Deklaracija na Proljetnom zasjedanju PSNATO-a u Varšavi

FENA Saopćenje

VARŠAVA/SARAJEVO, 28. maja (FENA) - Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) Nikola Lovrinović učestvovao je u radu Proljetnog zasjedanja PSNATO-a, koje je završeno danas u Varšavi.

Tokom sjednice Političkog komiteta PSNATO-a, koja je održana uoči današnje plenarne sjednice, vođena je rasprava o nacrtu izvještaja Pododbora za partnerstvo PSNATO-a o temi „Bezbjednost na zapadnom Balkanu“.

Učestvujući u raspravi, Lovrinović je zatražio da do godišnjeg zasjedanja PSNATO-a u novembru izvještaj bude dopunjen konkretnijim podacima koji bi sadržavali ocjene stanja. Na taj način bi se, naglasio je Lovrinović, izvještaj o stanju bezbjednosti u zemljama zapadnog Balkana učinio upotrebljivim i korisnim za sve zemlje regiona, a posebno za BiH.

Ovakav Lovrinovićev pristup prihvatila je izvjestiteljka PSNATO-a, kanadska kongresmenka Raynell Andreychuk, koja je potvrdila da će uvažiti konstruktivne prijedloge i uvrstiti ih u konačan tekst izvještaja.

O Bosni i Hercegovini je govoreno i na plenarnoj sjednici u čijem su se toku učesnicima Proljetnog zasjedanja obratili najviši zvaničnici Republike Poljske, kao i predsjednik PSNATO-a Paolo Alli te generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Tokom plenarnog zasjedanja, usvojena je Deklaracija o potvrđivanju jedinstva i vjerodostojnosti NATO-a na predstojećem samitu u Briselu.

U dijelu Deklaracije posvećenom politici 'otvorenih vrata', naglašeno je da se od NATO država očekuje da pomognu Bosni i Hercegovini u stvaranju uslova za aktiviranje prvog Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP) bez daljnjih odlaganja.

Usvojena deklaracija tretira i druga pitanja, počev od borbe protiv terorizma, dijaloga s Rusijom, saradnje NATO-a i Evropske unije, kao i pitanja finansiranja i osavremenjivanja NATO-a, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Nikšić: Put u NATO je naša zakonska obaveza

Bećirović: NATO ima mandat prema Dejtonskom sporazumu da reaguje kada je ugrožen mir

Galić domaćin službenih aktivnosti organiziranih za 320 sudionika NATO konferencije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'