Bosna i Hercegovina     | 28.05.2018. 16:10 |

Predstavnici Delegacije EU u BiH i TK o pitanjima evropskih integracija (VIDEO)

FENA Haris Dedović

TUZLA, 28. maja (FENA) - Na sastanku Delegacija Evropske unije u BiH s predstavnicima izvršne i zakonodovane vlasti Tuzlanskog kantona najviše je bilo govora o trenutnim kadrovskim kapacitetima, koji se bavi isključivo pitanjem EU integracija.

Predstavnici Tuzlanskog kantona prezentirali su rezultate dosadašnjeg rada, te su naglasili da je Tuzlanski kanton prvi u BiH odgovorio na pitanja Evropske komisije, te da već ima oformljen tim koji vodi procese i aktivnosti na putu ka EU integracijama.

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović istaknuo je da od predstavnika EU očekuju prijedloge i sugestije vezano za put ka EU.

- Da li mi trebamo popravljati stanje, da li nam je ono što imamo dovoljno za naše aktivnosti koje predstoje - naglasio je.

Iz Delegacije EU naglasili su da su već imali sastanke s predstavnicima šest kantona u Federaciji BiH, te da je situacija u svim kantonima slična ili ista. Kao najveći problem okarakterisali su nedostatak stručnog znanja i osoblja u oblasti propisa i pravne stečevine EU.

- Prevashodni cilj naše misije nisu izbori niti trenutna situacija u TK. Nisu ni odgovori na pitanja Evropske komisije ali možemo razgovarati o njima. Glavni cilj naše posjete je namjera da gledamo u budućnost i strateške ciljeve tačnije strategiju koju mora primjeniti Tuzlanski kanton kao i drugi kantoni u nastojanjima da efikasno učestvuju u procesu evropskih integracija - izjavio je Jan Snaidauf, šef sekcije za politička i ekonomska pitanja u Delegaciji EU u BiH.

Delegacija EU sastala se i sa kantonalnom administracijom koja se bavi EU integracijama, gdje se razgovaralo o ulozi i izazovima koji čekaju kantone, te su prezentovali zakonodavstvo EU i pravno usklađivanje sa istim. Sastanak je održan i sa poslanicima Skupštine TK.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1804

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1gBR6jfzDOn6if8bmwuS6RNGf5Wic9bGD?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Bećirović - Labib: Belgija važan partner na putu BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama

Delegacija Svekineskog narodnog kongresa u PSBiH - Jačati privredne i druge veze BiH i Kine

Brkić: Za BiH od ogromnog značaja da dobije pozitivnu odluku o pokretanju pristupnih pregovora

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo