Bosna i Hercegovina     | 28.05.2018. 14:17 |

Od 30. svibnja polusatni štrajk upozorenja u medicinskim ustanovama SBŽ-a

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 28. svibnja (FENA) - Polusatni štrajk upozorenja, koji će se održavati svakodnevno, počet će 30. svibnja u javnim zdravstvenim ustanovama Srednjobosanske županije (SBŽ), potvrdio je Feni predsjednik županijskog odbora Neovisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu Federacije BiH Muris Trako.

Istaknuo je kako je razlog za štrajk odbijanje Vlade SBŽ-a da ispuni sindikalni zahtjev za uvećanje koeficijenata za isplatu plaća.

- Bit će to svakodnevni polusatni štrajk upozorenja dok ne bude postignut valjan dogovor o novom kolektivnom ugovoru. Proces rada neće biti narušavan i samo želimo skrenuti pozornost na naše zahtjeve - kazao je Trako.

Dodao je kako u slučaju nepostizanja dogovora, postoji spremnost Sindikata i na generalni štrajk, kada se za to ispune zakonski uvjeti.

U ovom sindikatu, koji većinom okuplja medicinske sestre i tehničare, nezadovoljni su ponudom Vlade SBŽ-a da plaće radnicima u zdravstvu budu uvećane kroz korigiranje satnice rada, s 2,31 na 2,40 marke, te ostaju pri zahtjevu za uvećanjem koeficijenata za 20 posto.

Trako podsjeća da je Vlada krajem prošle godine uvećala koeficijente doktorima medicine i stomatologije, koji su okupljeni u drugom sindikatu te da isto treba postupiti prema svim ostalim medicinskim djelatnicima.

- Podizanje satnice podrazumijeva povećanje plaće svima, dakle, i doktorima medicine i stomatologije kojima je plaća uvećana već dva puta. Mi tražimo uvećanje koeficijenata za one radnike kojima koeficijenti nisu korigirani krajem prošle godine. Ranije smo tražili uvećanje za 25 posto, a sada pristajemo da to bude 20 posto. Smatramo to realnim i da je kompromis moguće postići - istaknuo je.

U Sindikatu su izračunali da bi novom satnicom od 2,40 marke, medicinske sestre i tehničari dobili u prosjeku plaće veće za 30 maraka, dok bi doktori medicine imali uvećanje od 70 do 130 maraka, što je, tvrde, nastavak diskriminacije.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Županija Posavska: Potpisan Kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu

Dan oralne higijene: Četvrtina djece nikad nije bila kod zubara

Ministarstvo zdravstva RH nakon 30 godina vraća psihologe u domove zdravlja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo