Kultura     | 28.05.2018. 11:14 |

Peti broj 'Radova Filozofskog fakulteta' posvećen akademiku Dubravku Lovrenoviću

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. maja (FENA) - Nastavnici i saradnici Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu pripremili su peti broj časopisa "Radovi Filozofskog fakulteta" (Historija, Historija umjetnosti, Arheologija) i posvetili ga akademiku Dubravku Lovrenoviću (1956-2017).

Časopis je zadržao uobičajenu i prepoznatljivu koncepciju i (kroz nekoliko rubrika) nudi nove i interesantne radove, koji će zadobiti pažnju publike.

- Pažljiviji čitalac primijetit će da su svi dosadašnji brojevi bili posvećeni nekom od preminulih kolega i profesora. Tako je i ovaj put jer nas je u međuvremenu napustio akademik Dubravko Lovrenović, kojem posvećujemo ovaj broj Radova - ističe se.

Uredništvo časopisa navodi da su u rubrici "Članci i rasprave" tekstovi koji obuhvataju  vremenski period od antičkog do suvremenog doba. Time su, kako ističu, htjeli pokazati širinu i otvorenost tog časopisa, kao i rezultate najnovijih istraživanja iz arheologije i historiografije.

- Preostali dio časopisa čine rubrike "Prijevodi", gdje donosimo interesantan rad iz historije svakodnevnice, "Građa" s radom i dokumentima o najstarijem poznatom spomenu grada Tešnja, te rubrika "Prikazi" gdje su sadržane ocjene i prikazi nekoliko recentnijih izdanja iz bh. ali i drugih historiografija - saopćeno je.

Promociju petog broja časopisa "Radovi Filozofskog fakulteta" (Historija, Historija umjetnosti, Arheologija) organiziraju Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Odsjek za historiju, a bit će upriličena u utorak na Filozofskom fakultetu s početkom u 12 sati.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Mesihović posjetila Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije

Mesihović i delegacija Univerziteta u Sarajevu o strateškim i razvojnim programima

Održan koncert profesorica Muzičke akademije UNSA kao dio programa Inkluzivni univerzitet

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana