Svijet     | 28.05.2018. 09:41 |

Dramatičan preokret - Može li Seoul spasiti samit?

FENA Internet

WASHINGTON/SEOUL/PYONGYANG, 28. maja (FENA) - Severnokorejski lider Kim Jong Un ponovo je potvrdio svoju posvećenost potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva i susretu sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, izjavio je u nedjelju predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in.

U Washingtonu je američki predsjednik izjavio da se pripreme za samit 12. juna sa sjevernokorejskim liderom nastavljaju, uprkos tome što je prošle sedmice otkazao sastanak.

Kako javlja Reuters, na iznenadnom sastanku koji je održan u subotu Mun i Kim su se dogovorili da samit Sjedinjene Države-Sjeverna Koreja treba biti održan, rekao je Mun.

"Predsjednik Kim i ja smo se složili da bi samit trebalo održati 12. juna, i da naše težnje za denuklearizacijom Korejskog poluostrva i trajnim mirom ne bi trebalo zaustaviti," dodao je južnokorejski lider.

Sastanak lidera dvije Koreje je posljednji dramatični preokret u nedjelji diplomatskih uspona i padova u vezi sa susretom lidera SAD i Sjeverne Koreje, i dosad najjasniji znak da korejski lideri pokušavaju održati mogućnosti da se on desi uprkos otkazivanju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Trampova administracija je zahtjevala da Sjeverna Koreja potpuno i nepovratno zatvori program nuklearnog oružja, podsjeća Reuters, a prvobitna odluka Kima i Trumpa o susretu uslijedila je nakon nekoliko mjeseci ratnih prijetnji i uvreda između lidera oko sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Američki zvaničnici su skeptični da će Kim ikada u potpunosti napustiti svoj nuklearni arsenal, a Mun je rekao da Sjeverna Koreja još uvijek nije uvjerena da može vjerovati sigurnosnim garancijama Sjedinjenih Država, piše Reuters.

Kako javlja Washington post američki zvaničnici doputovali su u nedjelju u Sjevernu Koreju radi razgovora o pripremama za mogući samit između predsjednika SAD-a i sjevernokorejskog lidera. Očekuje se da će sastanci trajati u ponedjeljak i u utorak.

Može li Seul spasiti samit, pita se New York Times, koji podsjeća da je vijest o sastanku predsjednika Južne Koreje i sjevernokorejskog lidera tokom proteklog vikenda zapalila desetine miliona pametnih telefona u južnokorejskog prijestonici.

"To je bio hrabar povratak za Muna, koji je doživljen kao tragičan posrednik pošto je predsjednik Trump otkazao planirani samit prošle sedmice sa Sjevernom Korejom,” ocjenjuje NYT i podsjeća da je odustajanje od samita uslijedilo samo par sati nakon što je Mun napustio Bijelu kuću, što je doživljeno kao nacionalna i lična uvreda.

List dodaje i da postoje signali da Trump i Kim Jong Un, koji sada imaju otvorene pozive iz Južne Koreje, ipak održe samit planiran za 12. jun.

NYT kaže da je Mun lider kritičan prema mega-konglomeratima u zemlji i da se svrstava u istu ravan sa siromašnom i radničkom klasom.

“Ali on je više Barack Obama nego Bernie Sanders. On ne koristi antiameričku retoriku i nije voljan ili ne može da dovede u pitanje veliku američku vojnu prisutnost na poluostrvu,” dodaje list.

Njujorški dnevnik smatra i da Mun mora korak po korak da napreduje, jer se u Južnoj Koreji svaka vrsta ambicioznih socijalnih reformi neizbježno tumači kao nešto previše blisko komunizmu, odnosno sjevernokorejskom modelu, što se smatra suprotstavljenom stranom.

“Kao dijete izbjeglica koji su pobjegle sa sjevera tokom Korejskog rata, Mun želi da iskoristi taj strah u pozitivnom smjeru. Mir sa Sjevernom Korejom je preduslov za napredak na jugu, a i bilo gdje drugo,” zaključuje NYT.

Nakon što je američki predsjednik prvobitno otkazao sastanak, u svojoj kolumni u Washington posu, autorka Anne Applebaum ocijenila je da rezultati otkazanog samita američkog predsjednika i sjevernokorejskog lidera nimalo nisu zabavni.

Autorka poručuje: "Zapamtite, Trumpovo povlačenje iz nuklearnog sporazuma sa Iranom nije vratilo Bliski istok tamo gdje je bio prije potpisivanja sporazuma 2015. godine, nego je situaciju vratio na još gore."

Kao jednu od posljedica Trumpovog odustajanja od samita Applebaum je navela da Amerika više nema kredibilitet koji je imala ranije.

"Ovo je najvažnija posljedica Trumpovih impulsivnih odluka, prvo pristati na odlazak na samit bez upozorenja, a zatim otkazivati odlazak bez upozorenja,” stoji u tekstu Posta i dodaje se: "Sada kada je jasno koliko je Trump želio taj samit, koliko je želio Nobelovu nagradu za mir koju mu je Fox News obećao, i koliko je brzo prestao da Kima nazove "čovjekom raketom" i "manijakom" i prešao na "vrlo otvorenog" i "vrlo časnog", svaka dalja predsjednikova prijetnja zvučat će smiješno”.

Autorka smatra i da je ovakvim potezom bio unaprjeđen prestiž i legitimitet lidera Sjeverne Koreje te ocjenjuje da je održavanje sankcija u tom slučaju teže.

“Sankcije su nezgodno diplomatsko sredstvo: imaju šansu da uspiju samo ako sankcionisana zemlja vjeruje da će one biti dosljedne, jednoglasne i da će trajati dugo,” smatra Applebaum.

Ona kaže i da ova priča može da ima druge čudne neželjene efekte, odnosno da se može pojaviti informacija da je savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton pokušavao da sabotira samit posredstvom nesmotrenih komentara.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kim Jong Un nadzirao vježbe artiljerijskih jedinica u Sjevernoj Koreji

Porast broja brakova u Južnoj Koreji

Sjeverna Koreja prvi put u dva mjeseca ispalila balističke rakete u more

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti