Bosna i Hercegovina     | 28.05.2018. 09:53 |

Crveni križ nastavlja brigu o migrantima u Salakovcu; zaraznih bolesti nema

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 28. maja (FENA) - U Izbjegličkom centru Salakovac kod Mostara trenutno je smješteno 160 migranata i oni za sada, zahvaljujući donacijama, imaju dovoljno hrane i higijenskih potrepština.

Po riječima sekretara Crvenog križa Grada Mostara Alena Kajtaza, Crveni križ Federacije BiH poslao je garanciju da će prvih petnaestak dana preuzeti brigu o migrantima, kako je već ranije dogovoreno, a neko trajnije rješenje trebalo bi da donesu državne institucije.

Proteklih dana, kaže Kajtaz, u Salakovac su stigle mnoge donacije tako da se hrane i higijenskih potrepština trenutno ne nedostaje.

Apelovao je na građane da više ne donose odjeću i obuću, navodeći kako će hrane i sredstava za higijenu trebati, sigurno, još dugo vremena, kao i nekih medicinskih sredstava - dezinfekcionih sredstava i rukavica.

Kada je u pitanju zdravstveno stanje, veliki broj migranata, kaže Kajtaz, jučer je pregledano i devetero njih bi trebalo biti hitno upućeno na bolničke preglede radi daljih pretraga. Oni bi trebali na pregled kod pedijatra, urologa, pulmologa, ginekologa i drugo.

Te preglede je, kaže Kajtaz, nemoguće uraditi na licu mjesta.

Dodao je kako zaraznih bolesti nema te da je situacija po tom pitanju mnogo bolja nego u Bihaću, kao i da su uslovi stanovanja mnogo bolji.

Naveo je i kako bi trebalo sklopiti ugovor s bolnicom kako se pregledi ne bi radili na volonterskoj osnovi nego da se to jednostavno 'stavi u sistem'.

- Problemi koji su se u početku javili sada su riješeni, sve ide svojim tokom i apsolutno nema razloga da se neko žali na uslove boravka u Salakovcu - istakao je sekretar Crvenog križa.

Kajtaz je kazao kako očekuje da država trajnije riješi brigu o migrantima te još jednom ponovio kako se tačno zna čije je to zaduženje.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Sunak očekuje da vlada počne deportovati tražioce azila u Ruandu na proljeće

Spašeni migranti izvještavaju o 'najmanje' 60 umrlih tokom putovanja iz Libije

Konjic: Uhićen 38-godišnji Sarajlija, prevozio je migrante

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti