Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 28.05.2018. 08:37 |

Populističke stranke traže smjenu italijanskog predsjednika

FENA Internet

RIM, 28. maja (FENA) – Italija se nalazi pred novom krizom nakon što je predsjednik Sergio Mattarella odbio dati saglasnost za novog ministra finansija, javlja BBC.

Vladajuće stranke su najavile mogućnost smjene predsjednika, jer je odbio da imenuje Paola Savonu, euroskeptika na ministarsku poziciju. Mattarella je naveo da bi dolazak Savone izazvao zabrinutost investitora van i unutar zemlje.

Mattarella je najavio da bi on mogao pozvati Carla Cottarellija bivšeg izvršnog direktora MMF-a da formira privremenu administraciju do održavanja novih izbora.

Dvije populističke stranke- italijanski anti-establishment pokret Pet zvijezda i stranka Liga sa krajnje desnice su postigle saglasnost o parlamentarnoj većini, ali nemaju podršku predsjednika. Mattarella je pozvao Giuseppea Contea, kojeg su dvije stranke predložile za premijera da ponudi drugu opciju za ministra finansija, ali je on to odbio i vratio mandat za premijera.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Italijanska policija uhapsila 13 zatvorskih čuvara pod sumnjom za mučenje maloljetnih zatvorenika

Najmanje 29 povrijeđenih dok je trajekt iz Caprija udario u kej u Napulju

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta