Bosna i Hercegovina     | 27.05.2018. 13:53 |

Obilježena 26. godišnjica stradanja stanovnika Bioče

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. maja (FENA) - Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo prisustvovao je današnjem obilježavanju 26. godišnjice stradanja Bošnjaka Gornje Bioče, koje je početkom 1992. godine agresorska vojska zarobila i zatvorila u prostorije osnovne škole i potom ih odvela u logore gdje su mnogi mučki ubijeni.

Bioča je dala 47 šehida, a prije agresije je u ovom mjestu bilo 52 bošnjačka domaćinstva. Najveći zločin počinjen je na brdu Žerovanj, gdje su mučena i likvidirana 23 Biočana, dok su ostali poginuli u živim štitovima koje je koristila agresorska vojska.

Program obilježavanja počeo je obilaskom spomen-sobe šehidima Bioče, nakon čega je uslijedilo polaganje cvijeća na Centralnom spomen obilježju kod škole u Gornjoj Bioči. Upriličena je posjeta spomen-obilježju u naselju Selimovići, gdje je položeno cvijeće na spomen obilježje i proučena Fatiha šehidima.

Nakon toga uslijedila je i posjeta spomen-obilježju na Trešnjicama, a bit će organizovan i iftar u džamiji u Gornjoj Bioči. Također, bit će proučen tehvid za šehide Bioče.

Ministar Fišo podsjetio je u svom obraćanju na veličinu žrtve stanovnika Bioče za našu državu.

-Agresor je ovdje počinio gnusne zločine i to se ne smije zaboraviti. Ministarstvo zajedno s Općinom Ilijaš čini sve kako bi se dostojanstveno i na način kako priliči obilježavala ova godišnjica - kazao je Fišo.

Dodao je da je danas Bioča obnovljena i da se vratio život, te da će i dalje pružati podršku ovom području.

- S ovog mjesta pozivam na prijeko potrebno jedinstvo u našim redovima, jer smo svjedoci ometanja razvoja naše zemlje, ali i razdora u političkom životu Bosne i Hercegovine. Izaberimo najbolje da nas kvalitetno predstavljaju - poručio je Fišo, saopćeno je iz kabineta ministra.

 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo