Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Kultura     | 27.05.2018. 12:30 |

Muzička predstava 'Josef i njegova braća' večeras u Pozorištu mladih Sarajevo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. maja (FENA) - Muzička predstava "Josef i njegova braća" (Las coplas de Yosef Ha-Tsadik) bit će izvedena večeras u Pozorištu mladih u Sarajevu povodom obilježavanja internacionalnog dana ladina i sefardske kulture u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

U predstavi učestvuju hor "Braća Baruh", sefardska muzička grupa "Šira utfila", kao i glumci Vanja Ejdus i Mladen Andrejević. Ulaz je slobodan.

Ideja za ponovnu inscenaciju ovog djela nastala je iz želje da se oživi muzika biblijske poeme "Las Coplas de Yosef Ha-Tsadik" koju je na Ladinu napisao Abraham Toledo u 17. vijeku u Istanbulu. Ovo je najstariji poznati jevrejski mjuzikl i vjerovatno prvi ikada napisan.

Ovaj projekt predstavlja pokušaj da se oživi stari mjuzikl, prateći muzička uputstva i popunjavajući dijelove koji nedostaju sa drugim sefardskim muzičkim izvorima, čija kulturna sinteza sa drugim tradicijama Balkana i Mediterana predstavlja jednu od najbogatijih jevrejskih muzičkih tradicija, saopćeno je iz Pozorišta mladih Sarajevo. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Muzička predstava 'Josef i njegova braća' 27. maja u Pozorištu mladih Sarajevo

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'