Najave     | 27.05.2018. 11:10 |

'Ideal 68', novi dokumentarni film Al Jazeere Balkans

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. maja (FENA) - Studentski protesti u Jugoslaviji, održani u junu 1968. godine, tema su dokumentarnog filma “Ideal 68“ autora Almira Šećkanovića i Marka Subotića, rađenog u produkciji televizije Al Jazeera Balkans, koji sa distance od 50 godina posmatra prvi i jedini sukob jugoslovenskih studenata sa tadašnjim establišmentom.

Protesti su počeli u Beogradu, no brzo su se raširili u Sarajevo, Zagreb i Ljubljanu.

-Film prati kompletnu priču protesta u Jugoslaviji, iz svih uglova i svih gradova. Učesnici u filmu su ljudi koji su pokrenuli pobunu u Beogradu, ali i oni koji su je preuzeli u drugim gradovima, poput Sarajeva i Zagreba. Time smo pokušali zaokružiti našu priču, ali i pokazati da su protesti iz 1968. bili proizvod jugoslovenskog društva u cjelini - pojašnjava Almir Šećkanović, bh. novinar koji zajedno s beogradskim kolegom Markom Subotićem potpisuje autorstvo nad filmom “Ideal 68“.

U filmu govore direktni učesnici protesta, poput Dragoljuba Mićunovića, Sonje Liht, Borke Pavićević, Žarka Puhovskog, te Zdravka Grebe, lidera sarajevskih protesta.

-Sarajevo je imalo posebno mjesto u tim protestima. Više od 5.000 studenata je tih dana marširalo ulicama grada tražeći više socijalne pravde i veću jednakost, jer i tada se počela stvarati klasna razlika, koja prema mišljenju mlade generacije, nije trebala postojati u jednom socijalističkom društvu. U Sarajevu su zabilježeni najžešći okršaji studenata i tadašnje milicije, a te arhivske snimke, načinjene od milicije, možete pogledati u filmu - rekao je Feni Šećkanović.

Film “Ideal 68“ biće premijerno prikazan 31. maja u 21 sati u programu Al Jazeere Balkans.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Završeno dvodnevno gostovanje AJB DOC Film Festivala u Posušju

Sutra na FTV premijera dokumentarnog filma 'Olimpijada u Sarajevu'

Naredne sedmice premijera dokumentarnog filma o Džananu Musi

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu