Bosna i Hercegovina     | 27.05.2018. 10:37 |

Penzionerka Zijada Musa iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja uzgaja jagode i maline

FENA Mevlida Ridžal

GORNJI VAKUF-USKOPLJE, 27. maja (FENA) - Obilje slobodnog vremena, koje je stekla odlaskom u penziju, Zijada Musa iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja nastojala je, kaže, iskoristiti na najbolji način.

Počela se baviti poljoprivredom, i prije tri godine u naselju Vrse formirala plantažu jagoda.

- Iz Italije smo nabavili sortu 'arosa' i nismo se pokajali, jer joj ovo podneblje savršeno odgovara. I analiza zemljišta, koju smo uradili, potvrdila je odlične uvjete za uzgoj jagoda na ovom području - kazala je.

Dodaje da je veoma zadovoljna dosadašnjim urodom i kvalitetom jagode, ali da je otkupna cijena jednog kilograma jagode prošle godine bila destimulirajuća za poljoprivrednike. 

- Jagodu smo predavali kupcima po cijeni od 2-3 KM, a pred kraj sezone i za 1 KM. Mislim da bi neka realna cijena, ako uzmemo u obzir uloženi trud i sredstva, trebala biti oko 3,5 KM - naglasila je.

Slično razmišlja i njena kćerka Melisa, pokazujući na obližnji malinjak koji je, također, u njihovom vlasništvu.

-Malinjak je star četiri godine, a uzgajamo sorte 'miker' i 'vilamet. Krenuli smo s nule, nismo imali ni pumpe za prskanje, ni motora za vodu, ni kopačicu... Napornim radom smo sve stekli - naglasila je.  

Ova mlada žena, koja je u aprilu magistrirala sigurnosne i mirovne studije a prije jedanaest mjeseci postala majka, vidi perspektivu u svom gradu.

Sa suprugom koji je zaposlen u preduzeću ATT, planira se i ubudućnosti baviti poljoprivredom, pa i ako bude u prilici da dobije stalni posao.

-Jednostavno, volim  zemlju i prirodu. Volim doći ovdje, na svoje, raditi i slušati cvrkut ptica. Vjerujem da će se trud isplatiti i da ćemo, na kraju, svi biti zadovoljni - zaključila je Melisa.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Čavara nazočio svečanoj sjednici Općinskog vijeća Gornji Vakuf - Uskoplje

Predstava 'Taximetar' oduševila publiku u Gornjem Vakufu-Uskoplju i Jajcu

Pokrenuto šest novih biznisa u Gornjem Vakufu-Uskoplju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo