Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 26.05.2018. 15:13 |

Njemačka vojska u svojim redovima otkrila 89 desničarskih ekstremista

FENA Internet

BERLIN, 26. maja (FENA) – Njemačka vojska otkrila je tokom proteklih godina 89 desničarskih ekstremista i 24 „islamista“ u svojim redovima, izvještavaju novine Funke Media Group.

- Između 2010. i 2018. godine, 89 pripadnika njemačke vojske su okvalificirani kao desničarski ekstremisti – pišu ove novine, pozivajući se na informacije ministarstva odbrane, prenosi DPA.

Od tih slučajeva, 67 se odnosi na period prije jula 2011. godine, kada je Njemačka ukinula obavezno služenje vojske. Osamdeset šest vojnika je izbačeno iz vojske, dok se proces za tri slučaja još uvijek vodi.

Prema ovom izvještaju, 15 vojnika je okvalificirano kao ljevičarski ekstremisti u periodu od 2008. do 2018. godine, ali od 2011. zabilježen je samo jedan slučaj.

Od 2011. godine zabilježeno je više od 300 slučajeva mogućeg „islamskog ekstremizma“ u njemačkoj vojsci, navedeno je u izvještaju, iako su samo u 24 slučaja vojnici službeno okvalificirani kao „islamisti“.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Mojsilović: Do kraja mjeseca dostavit ćemo Vučiću prijedlog za način služenja obveznog vojnog roka

Steinmeier u Turskoj povodom obilježavanja godišnjice diplomatskih odnosa Berlina i Ankare

Njemačka uhapsila trojicu osumnjičenih za špijunažu s kineskom tajnom službom

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta