Bosna i Hercegovina     | 26.05.2018. 13:55 |

Obaveza jedinice lokalne samouprave u RS-u da formiraju dimnjačarske službe

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 26. maja (FENA) – Vlada RS-a utvrdila je novi Zakon o zaštiti od požara, kojim se propisuje obaveza za jedinice lokalne samouprave da formiraju dimnjačarske službe.

Općine će biti dužne da donesu odluku o formiranju dimnjačarske službe ili potpišu ugovor sa pravnim subjektima i preduzetnicima koji vrše tu djelatnost.

Ukoliko ovaj zakon bude usvojen u entitetskom parlamentu, lokalne zajednice imat će obavezu jednom godišnje da čiste i kontrolišu dimovodne objekate i uređaje za loženje, izuzev individualnih stambenih objekata. Propisane su i novčane kazne u za osobe koje lože otvorenu vatru u šumi i pale korov te drugi poljoprivredni otpad.

Razlozi za usvajanje ovog zakona odnose se i na potrebu propisivanja obaveze vlasnicima objekata u kojima se okuplja veći broj osoba da sprovedu adekvatne mjere zaštite od požara, za koje je potrebna saglasnost Ministarstva unutrašnjih poslova.

Definiše se i povećana odgovornosti projektanata zaštite od požara i projektantskih kuća koje izrađuju elaborate mjera zaštite od požara, kao i podizanje nivoa svijesti o zaštiti od požara kod djece i omladine propisivanjem obaveze za predškolske i školske ustanove za utvrđivanje i sprovođenje programa edukacije zaštite od požara.

Zakon predviđa i funkcionalniji način raspodjele prikupljenih sredstava za opremanje i obuku vatrogasno-spasilačkih jedinica.

Također, s ciljem povećanja efikasnosti gašenja požara uvidjela se potreba da se preciznije definiše djelokrug rada vatrogasno-spasilačkih jedinica, kao i opis poslova vatrogasaca-spasilaca, odnosno normativno prilagođavanje stvarnom stanju, jer vatrogasci više ne intervenišu samo u slučaju požara, već i u ostalim spasilačkim akcijama.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Požar koji je u petak izbio iznad naselja Vesela u Bugojnu širi se prema Kupresu

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!