Bosna i Hercegovina     | 25.05.2018. 14:15 |

Vrećo: Tužilaštvo još nije donijelo odluku o kvalifikaciji u slučaju Dragičević

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 25. maja (FENA) - Dalibor Vrećo, postupajući tužilac u predmetu stradanja banjalučkog mladića Davida Dragičevića, izjavio je danas da Okružno javno tužilaštvo Banja Luka još nije donijelo odluku o kvalifikaciji ovog slučaja i da će to uraditi što je prije moguće.

-Tužilaštvo još uvijek nije donijelo odluku o kvalifikaciji ovog događaja, jer se još provode istražne radnje na utvrđivanju činjenica da li je smrt Davida Dragičevića uzrokovana krivičnim djelom ili nije. Ako utvrdimo da jeste, donijet će se naredba o provođenju istrage. Ukoliko se utvrdi da smrt Dragičevića nije uzrokovana krivičnim djelom, bit će donesena naredba o obustavi istrage - precizirao je Vrećo.

Na današnjoj sjednici Anketnog odbora, formiranog odlukom Narodne skupštine RS-a s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica vezanih za slučaj stradanja Davida Dragičevića, istakao je da u istražnom smislu za njega nema nikakav značaj konferencija za novinare koju je policija održala 26. marta, dva dana nakon pronalaska beživotnog tijela ovog mladića.

Istakao je da na njega niko nije vršio pritisak, niti, kako je naveo, to neko može da radi.

Odgovarajući na pitanja, Vrećo je kazao i da je 15. maja dobio dopis Zavoda za sudsku medicinu RS-a da kod njih ne postoji akreditovana laboratorija za toksikološku analizu, kao i da još nisu dostavljeni rezultati timskog vještačenja eksperata iz Zagreba, kojima su dostavljena oba obdukciona nalaza beživotnog tijela Davida Dragiževića.

Ukazao je i da je ovo prvi put da skupštinsko at-hoc tijelo saslušava tužioca, u vrijeme dok još nije donesena sudska odluka.

Na neka pitanja u interesu istrage nije mogao da govori. Nakon Vreće, predviđeno je da ovoj šestoj sjednici Anketnog odbora izjavu da i glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka Želimir Lepir.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

U Republici Srpskoj u novembru 31.945 turista, najviše noćenja turista iz Hrvatske

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom