Kultura     | 25.05.2018. 11:42 |

Općina Centar kontinuirano pomaže Biblioteci za slijepa i slabovidna lica u BiH

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 25. maja (FENA) - Biblioteci za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini, jednoj od sedam institucija kulture od državnog značaja, kontinuirano pomaže Općina Centar u Sarajevu.

Protokol o realizaciji novca namijenjenog provedbi planiranih aktivnosti ove ustanove potpisali su danas direktor Sakib Pleh i pomoćnica općinskog načelnika Nedžada Ajnadžića za obrazovanje, sport i kulturu Jasmina Fazlić. Događaju je prisustvovao i savjetnik načelnika Mustafa Resić.

Dosad se pomoć Općine sastojala od 3.000 KM, a ovog puta je 5.000 KM. Novac će na računu Biblioteke biti do srijede, rečeno je nakon potpisivanja.

Direktor Sakib Pleh, uz zahvalnost za stalnu podršku programskim aktivnostima ustanove na čijem je čelu, ističe da je Općina jedini nivo lokalne vlasti koji to čini i da je primjer na koji bi se mogli ugledati i drugi.

Po njegovim riječima, novac će biti upotrijebljen za produkciju lektire za osnovno obrazovanje, a razlika između sadašnje i prijašnje dobivene svote i za proširenje dostave na kućne adrese ljudima oštećenog vida na području općine Centar.

Biblioteka svakog petka dostavlja bibliobusom knjige, CD-ove i druge njene proizvode bolesnim i nemoćnim korisnicima na kućne adrese u Kantonu Sarajevo.

Mustafa Resić, uime načelnika Nedžada Ajnadžića, najavljuje i daljnju podršku Općine Biblioteci za slijepa i slabovidna lica u BiH jer, kazao je, opravdava povjerenje i uloženi novac dobro osmišljenim radom, značajnom produkcijom i kosmopolitskim karakterom jer knjige i CD materijali stižu do ljudi oštećenog vida i na drugim kontinentima.

U 2017. godini, u produkciji ove vrlo organizirane ustanove je bilo 120 izdanja knjiga, naglasio je Resić i u načelnikovo ime, čestitao zbog značajne produkcije novih vrijednosti namijenjenih ljudima sa slabim vidom.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Rekonstruisana biblioteka Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli

Akademija povodom 30. godišnjice osnivanja biblioteke "Behram-beg" u Tuzli

Biblioteka-Knjižnica Brčko distrikta BiH s fondom od 130.000 jedinica realizira brojne aktivnosti

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!