Ekonomija     | 25.05.2018. 10:07 |

Udruženje 'Zdrava malina' iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja pomaže svoje članove

FENA Mevlida Ridžal

GORNJI VAKUF-USKOPLJE, 25. maja (FENA) - Od marta 2017. na području općine Gornji Vakuf-Uskoplje djeluje udruženje "Zdrava malina“, osnovano radi pružanja pomoći poljoprivrednicima iz toga grada.

Kako je Feni kazala predsjednica ovog udruženja Naila Čaušević, kroz aktivnosti koje su do sada provedene uspješno je realizirano nekoliko projekata.

-Posebno je važan projekt iz decembru prošle godine, kada su članovi našeg udruženja dobili poljoprivredne mašine. Oni su u projektu sudjelovali s 30 posto sredstava, isti iznos osigurala je Općina, a 40 posto IFAD - naglasila je.

Ističe da je apliciranje za projekte, kojima bi se unaprijedila oblast poljoprivrede i omogućilo da što veći broj ljudi zarađuje za život na vlastitim imanjima, jedan od prioriteta u budućem radu spomenutog udruženja.

Dodaje da su, nakon prošlogodišnje niske otkupne cijene maline, uzgajivači razočarani i destimulirani, te da su neki od njih iskorijenili zasade, s kojih su ranijih godina ubirali značajne prihode.

Vjeruje da će predstojeća sezona biti puno bolja za malinare, iako se ovih dana pojavila vijest da će otkupna cijena kilograma maline biti 1,5 KM, odnosno akontativna 0,80 KM.

-To su stvarno mizerna sredstva, ako se uzmu u obzir svi troškovi uzgoja maline. Nadam se da će cijena biti takva da će uzgajivači malina moći pokriti sve te troškove i da će nešto pritom i zaraditi - kazala je Čaušević.

Bez obzira na trenutno stanje u bh. malinarstvu, kaže da je zadovoljna i sretna što se i sama, u nedostatku posla, pošla baviti uzgojem malina zajedno sa suprugom Muamerom i ostalim članovima porodice.

-Imam dvoje male djece i trenutno ne bih mogla otići raditi u neku firmu. Osim toga, u manjoj lokalnoj zajednici teško je pronaći posao pa i ako, kao što je to u mom slučaju, imate fakultetsku diplomu - naglasila je.

Zaključuje da su poljoprivreda i zemlja "najbolji lijek i način da se pobjegne od svakodnevnih, teških tema koje opterećuju ljude u BiH“.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Čavara nazočio svečanoj sjednici Općinskog vijeća Gornji Vakuf - Uskoplje

Predstava 'Taximetar' oduševila publiku u Gornjem Vakufu-Uskoplju i Jajcu

Pokrenuto šest novih biznisa u Gornjem Vakufu-Uskoplju

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu