Kultura     | 24.05.2018. 19:29 |

Predstavljena knjiga 'Južnoslavensko pitanje'

FENA Roland Grabovac

MOSTAR, 24. svibnja (FENA) - Pretiskano izdanje hrvatskog prijevoda knjige publicista i političara Ive Pilara "Južnoslavensko pitanje" predstavljeno je u četvrtak u Mostaru.

Kako je predgovoru knjige naveo Slobodan Prosperov Novak, radi se o jednoj od tri najvažnije hrvatske knjige u 20. stoljeću.

- Knjigu je Pilar napisao na temelju svog iskustva. Obišao je sve južnoslavenske zemlje, upoznao ljude i na temelju toga obradio uzroke i posljedice svih zbivanja u ovom dijelu Europe, koji često ljudi nazivaju područje južnoslavenskih zemalja - kazao je za Fenu Dražen Švagelj, predsjednika Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima u čijoj je nakladi obavljen novi pretisak.

Knjiga je napisana za vrijeme dok je Pilar živio u Tuzli, objavljena je u Beču 1918. godine na njemačkom jeziku. Na hrvatski jezik preveo ju je Fedor Pucek, a objavila ju je Matica hrvatska 1943. Pretisak prvoga hrvatskog izdanja objavljen je 1991. u Varaždinu.

- Treba imati na umu u kojem vremenu je ta knjiga pisana, tako da Pilar govori kako je rješenje južnoslavenskog pitanja da "hrvatske zemlje", kako ih on naziva, i neke druge zemlje, nađu rješenje unutar Austro-Ugarske monarhije, pa bismo mogli pomisliti da je to nešto što je s današnjeg aspekta nevažno. No, Pilar raščlanjuje povijest i na osnovu tih saznanja i danas vrlo lako možemo predvidjeti što će se dogoditi i što će netko reći. Nevjerojatno je kako se iste stvari, isti argumenti, a koji zapravo i nisu argumenti, danas, sto godina kasnije, ponavljaju - istaknuo je Švagelj.

Po njegovim riječima, Pilar je puno pažnje poklonio problematici Hrvata u BiH, istaknuvši "kako je rješenje bh. problema ključno za rješenje cijelog ovog područja".

- Na žalost, moram reći da danas nismo puno bliže južnoslavenskom odgovoru. Stalno ponavljamo iste pogreške i onda je moguće da nam se na javnoj sceni nude iste stvari koje su se nudile, govorit ću na primjeru Hrvatskog sabora, i u vrijeme Khuena-Hedervaryja - ocijenio je Švagelj.

Dodao je kako "Južnoslavensko pitanje" ima iznimnu znanstvenu vrijednost te je djelo vrijedna čitanja, iako, kako je Švagelj naglasio, njezino čitanje zahtjeva određeni napor i angažman.

Ivo Pilar rođen je u Zagrebu 1874., a preminuo je pod sumnjivim okolnostima 1933. Bio je pravnik i ekonomist. Živio je u BiH, a od 1920. do smrti u Zagrebu.

Organizatori mostarske promocije njegove knjige su Odjel za Drugi svjetski rat i Domovinski rat HNS-a i Središte hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizama u BiH.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Predstavljen peti broj „Cleune“

Predstavljena knjiga "Pripovijest o dvoje zaljubljenih"

Objavljena knjiga Zorana Tomića 'Političke kampanje'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu