Ekonomija     | 24.05.2018. 15:49 |

Novi procesi u govedarstvu - Kontrolom proizvodnosti do većih prinosa i prihoda

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. maja (FENA) - Na radionici "Kontrole proizvodnosti kao osnov uzgojno selekcijskog rada u govedarstvu" za poljoprvrednike iz cijele zemlje, koju je danas organizovao Federalni zavod za poljoprivredu uz podršku USAID/Sweden FARMA II, predstavljeni su novi standardi i dobre prakse u govedarstvu koji mogu osigurati veće prinose i prihode.

Među predavačima su bili eksperti iz te oblasti: prof. dr. Vesna Gartner, dr. sc. Drago Solić, prof. dr. Muhamed Brka i dr. Midhat Glavić.

Stručni savjetnik za govedarstvo iz Federalnog zavoda za poljoprivredu Sabahudin Tahmaz rekao je da su prisutni eksperti iz Hrvatske poljoprivredne agencije, te poljoprivrednih fakulteta iz Osijeka i Sarajeva, a da o tom pitanju govore ljudi iz prakse koji na primjerima vlastitog rada pokazuju da drugačiji pristup može dati bolje rezultate.

- Nakon što je uspostavljena moderna laboratorija za analizu mlijeka u Federalnom zavodu za poljoprivredu Sarajevo 2008. počeli smo sa kontrolom mlijeka na farmi KJP "Poljoprivredno Dobro Butmir" kao pilot projekat. Od 2012. kontrole mlijeka po svakoj kravi pojedinačno počinjemo vršiti na pet farmi, da bi taj broj u 2016. bio povećan na 16 farmi. Analiza se radi na sedam parametara - mast, protein, laktoza, suha tvar, bezmasna suha tvar, ukupan broj somatskih ćelija i sadržaj uree - naveo je Tahmaz.

Dodao je da su sve metode ispitivanja akreditovane, te da je između više metoda kontrole izabrana AT9 kontrola, koja obuhvata kontrolisanje namuženog mlijeka svakih devet nedelja i to kontrola pri jutarnjoj i večernjoj muži. 

- U procesu o kojem govorimo, analiza se radi po svakoj kravi. U prošloj godini smo uradili više od 10.000 analiza mlijeka na 16 farmi. Zbog malog broja osoblja smo ograničeni, i ne možemo sve da pokrijemo, te je rješenje uspostava uzgojno-selekcijske službe koja će u početku raditi te poslove, a u budućnosti, kao u zemljama Evropske unije, ove aktivnosti se prepuštaju udruženjima proizvođača koja se formiraju kad se steknu uslovi - napominje Tahmaz.

U Federaciji BiH u proces kontrole proizvodnosti uključeno je 16 farmi, a važeće zakonodavstvo tu vrstu kontrole postavlja i kao obavezu. Kontrolom proizvodnosti po grlu utvđuje se i genetski potencijal koji se dobrim praksama u uzgojno selekcijom radu može penositi generacijama.

Kroz radionice ove vrste i širenje svijesti poljoprivrednika o pozitivnim efektima očekuje se da će kontrola proizvodnosti u govedarstvu postati nezaobilazna aktivnost pri uzgojno selekcijskom radu, što će rezultirati većim prihodima za proizvođače, saopćeno je iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Kantonu Sarajevo počinje provođenje generacijskog projekta u govedarstvu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu