Bosna i Hercegovina     | 24.05.2018. 14:54 |

Lalić i Kožul na Regionalnom seminaru IPU o ciljevima održivog razvoja

FENA Saopćenje

BEOGRAD/SARAJEVO, 24. maja (FENA) - Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Interparlamentarnoj uniji (IPU) Nenad Lalić i član Delegacije Predrag Kožul učestvuju na Regionalnom seminaru IPU o ciljevima održivog razvoja, koji je danas počeo u Beogradu.

Otvarajući Regionalni seminar, kojeg su za parlamentarce iz zemalja srednje i istočne Evrope i centralne Azije zajednički organizovali IPU i Narodna skupština Republike Srbije, predsjednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković istakla je veliki značaj provođenja milenijumskih ciljeva održivog razvoja, usvojenih u Ujedinjenim nacijama.

Posebno se osvrnula na aktivnosti koje najviša zakonodavna institucija u Srbiji preduzima na smanjenju siromaštva, kao jednom od ključnih ciljeva održivog razvoja.

Učesnike Regionalnog seminara pozdravila je i predsjednica IPU Gabriela Cuevas Barron, koja je izrazila zadovoljstvo zbog činjenice da se na taj događaj odazvao veliki broj parlamentaraca iz evropskih i azijskih zemalja.

Naglasila je značaj jačanja regionalne saradnje parlamenata u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja, te izrazila uvjerenje da će ovaj Regionalni seminar biti prilika za razmjenu dragocjenih iskustava u vezi s ispunjavanjem milenijumskih ciljeva.

Parlamentarci će tokom dvodnevnog seminara razmijeniti mišljenja i iskustva o parlamentarnom nadzoru nad procesom ispunjavanja ciljeva održivog razvoja, kao i o smanjenju siromaštva s posebnim osvrtom na status nacionalnih manjina.

Programom seminara predviđeni su i razgovori o uticaju klimatskih promjena na siromaštvo i zdravlje ljudi, kao i o uključivanju mladih u društvene i ekonomske procese kao preduslovu za efikasnu implementaciju ciljeva održivog razvoja, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Predstavnički dom PSBiH - Poslanici raspravljaju o političkoj situaciji u institucijama BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'