Bosna i Hercegovina     | 24.05.2018. 14:02 |

Odluke i zaključci sa sjednice Vlade Federacije BiH (2. dio)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. maja (FENA) - Vlada Federacije BiH danas je izmijenila i dopunila Odluku o izradi, sadržaju i primjeni šumskoprivrednih osnova.

Uz ostalo, dodan je novi stav po kojem se šumskoprivredna osnova dostavlja naručiocu i nadležnim organima radi usvajanja i davanja saglasnosti u štampanom i elektronskom editabilnom obliku, uključujući sve atributne podatke i georeferencirane karte, kao i da naručilac podatke iz šumskoprivredne osnove obavezno unosi u Informacioni sistem šumarstva Federacije BiH.

Novina je i da je korisnik šuma izvještaje o realizaciji šumskoprivredne osnove dužan dostavljati nadležnom kantonalnom i Federalnom ministarstvu u štampanom i elektronskom editabilnom obliku najkasnije do 30. marta tekuće za prethodnu godinu.

Unesene su izmjene i dopune u Elementima za izradu šumskoprivredne osnove. Između ostalog, određeno je da u šumske zasade spadaju šumski zasadi u pojasu šuma bukve (četinara i zasadi lišćara), bukve, jele i smrče (zasadi četinara i lišćara), borova (zasadi četinara) i šumski zasadi u pojasu šuma hrastova (zasadi četinara). Novina je i da se evidencija površina za šume i šumsko zemljište pod minama vodi za svaku gazdinsku klasu kojoj minirana površina pripada.

U prilogu ove odluke je popis kategorija šuma i gazdinskih klasa u Federaciji BiH sa šiframa koji se primjenjuje prilikom izrade šumskoprivredne osnove.

U obrazloženju ove odluke je navedeno da su u dosadašnjem radu pri izradi šumskoprivrednih osnova, korištene različite šifre u kategorizaciji šuma i gazdinskih klasa, što predstavlja problem prilikom izrade planova u šumarstvu i praćenju njihove realizacije. Iz toga je proizašla potreba za jedinstvenim šifrarnikom kako bi federalni i kantonalni subjekti nadležni za oblast šumarstva mogli planirati i pratiti realizaciju planova (šumskoprivrednih osnova) za šumskoprivredna područja, kao i za područje kantona i teritoriju Federacije BiH.

Šifrarnik kategorija šuma i gazdinskih klasa za Federaciju BiH je izrađen i primjenjuje se pri izradi šumskoprivrednih osnova.

Šumskoprivredna područja u FBiH imaju veliki broj gazdinskih klasa svih kategorija šuma i šumskih zemljišta, različito šifriranih proizvodnih tipova, a negdje i spojenih tipova (radi malih površina) koji se bitno razlikuju po ekološkom kriterijumu, kao i kriterijumu proizvodnosti, te će usaglašavanje postojećih proizvodnih tipova s novoformiranim šifrarnikom imati u nekim slučajevima aproksimativan karakter.

Svrha izmjena i dopuna ove odluke je da na području Federacije BiH bude unificiran šifrarnik klasifikacijskih jedinica i da kod izrade šumskoprivrednih osnova za pojedina područja bude izbjegnuto proizvoljno šifriranje istih kategorija šuma.

 

PROGRAM RAZVOJA ZAŠTITE I SPAŠAVANJA

 

Federalna vlada je prihvatila Prijedlog programa razvoja zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u FBiH od 2018. do 2025. godine i predložila Predstavničkom i Domu naroda Parlamenta FBiH da donesu odluke o usvajanju ovog projekta.

Strateški ciljevi projekta su izgradnja i jačanje sistema zaštite i spašavanja u skladu s preporukama i direktivama Evropske unije, razvoj kapaciteta za upravljanje rizicima od katastrofa i jačanje zaštite od požara i vatrogastva kao dijela jedinstvenog sistema zaštite i spašavanja.

 

USVOJENO IZVJEŠĆE UNUTARNJE KONTROLE

 

Vlada FBiH je usvojila godišnje konsolidirano izvješće unutarnje revizije u javnom sektoru u Federaciji BiH za 2017. godinu. Ovo je sedmo izvješće o aktivnostima unutarnje revizije u javnom sektoru u FBiH koje je Federalno ministarstvo financija, sukladno Zakonu o unutarnjoj reviziji, izradilo i dostavilo Vladi, a prvo koje je obuhvatilo podatke o uspostavi unutarnje revizije u pravnim osobama u kojima Federacija BiH, kantoni i općine imaju većinski vlasnički udjel.

U izvješću je konstatiran evidentan napredak u unaprjeđenju regulatornog okvira za oblast javnih unutarnjih financijskih kontrola. Određeni napredak ostvaren je i u broju uspostavljenih jedinica za unutarnju reviziju, ali i dalje nije došlo do većih promjena u broju zaposlenih unutarnjih revizora.

Kako sustavi unutarnjih kontrola još nisu dovoljno integrirani u procese upravljanja, neophodno je dati značaj i prepoznati svrhu unutarnje revizije i njenog općeg doprinosa upravljanju javnim sredstvima, kao i načina na koji ova funkcija osigurava načela ekonomičnosti, efikasnosti i efektivnosti.

Nužno je i dalje raditi na razvijanju svijesti rukovodstva i ostalih zaposlenika u javnom sektoru o vrijednosti funkcije unutarnje revizije.

Tijekom 2017. godine nastavljene su aktivnosti na unaprjeđenju sustava javnih unutarnjih financijskih kontrola kod korisnika javnih sredstava u FBiH, te je donesen Pravilnik o provođenju FUK-a.

Razvijene javne unutarnje financijske kontrole predstavljaju preduvjet za bolje i uspješnije upravljanje javnim sredstvima i neophodne su u pripremi zemlje za korištenje sredstava Europske unije.

Inače, za 2017. godinu je ukupno 55 organizacija dostavilo godišnja izvješća unutarnje kontrole, od toga 12 na razini FBiH, zatim ministarstva financija Srednjobosanskog, Zeničko-dobojskog i Posavskog kantona, kao i 14 jedinica lokalne samouprave, 13 vanproračunskih organizacija, javnih poduzeća i gospodarskih društava, te 13 pravnih osoba u kojima FBiH, kantoni i općine imaju većinski vlasnički udjel.

Unutarnji revizori su u javnom sektoru u FBiH protekle godine obavili 413 revizija i dali 1.585 preporuka, od kojih je realizirana 621 (39 posto), dok su ostale u procesu realizacije. Konstatirano je da je za 157 preporuka istekao rok za provedbu.

 

OSTALE ODLUKE I ZAKLJUČCI

 

Vlada FBiH je dala saglasnost na Pravilnik o vrstama i visini naknade za usluge i publikacije Federalnog zavoda za statistiku.

S ciljem osiguranja uslova za izgradnju autoceste na koridoru Vc, Vlada je donijela tri rješenja kojima dozvoljava Autocestama FBiH hitno stupanje u posjed nekretnina izvlaštenih rješenjima Grada Mostara i Općine Čapljina.

Vlada FBiH danas je usvojila izvještaj Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o realizaciji Projekta zaštite kvalitete voda Globalnog fonda za okoliš (GEF). Upućen je poziv svima koji su uključeni u ovaj projekat da daju puni doprinos kako bi on bio što uspješnije realizovan.

Danas je prihvaćena informacija o realizaciji zaključaka Vlade FBiH za prva četiri mjeseca ove godine. Sva federalna ministarstva, uprave, upravne organizacije i institucije zadužene su da primjedbe i dopune dostave Generalnom sekretarijatu Vlade FBiH.

 

KADROVSKA RJEŠENJA     

 

Za punomoćnike koji će je zastupati na skupštinama privrednih društava Federalna vlada danas je ovlastila Darku Pranjića (Operator - Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo) i Kenana Osmanagića (JP Hrvatska pošta d.o.o. Mostar).

Danas je data prethodna saglasnost Nadzornom odboru BH Gasa d.o.o. Sarajevo za razrješenje Harisa Hrnjičića dužnosti izvršnog direktora za proizvodnju i transport gasa, zbog isteka mandata i za imenovanje Rijada Mutapčića za vršioca ove dužnosti, na period do 12 mjeseci, odnosno do okončanja postupka izbora direktora na osnovu javnog konkursa.

Nakon što je dala prethodnu saglasnost za zaključivanje Aneksa 3. Ugovora o komisionim poslovima između Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i Union banke d.d. Sarajevo, Vlada FBiH je za njegovo potpisivanje ovlastila federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića.

Usvojivši informaciju o potrebi formiranja Koordinacionog odbora Federacije BiH za provedbu Plana upravljanja za nekropole sa stećcima, Vlada FBiH je u ovo tijelo, na mandat od pet godina, imenovala Roberta Stergara (predsjednik), Nusreta Čolu (sekretar), Almu Ferizbegović Pavlović, Đemila Jakića, Antu Vujnovića, Osmana Smječanina, Azru Đelmo, Ivonu Turaliju, Mirzu Kevrića, Mirka Rašića, Senka Hodžića, Admira Džemidžića, Adnana Klempića, Tarika Jazvina, Azru Džigal, Draganu Divković, Zdenka Antunovića i Gordana Čahtarevića (članovi). Zadaci ovog odbora su provedba Plana upravljanja za nekropole sa stećcima s prostora FBiH upisane na Listu svjetske baštine, usvajanje izvještaja o stanju njihove konzervacije i njegovo dostavljanje Vladi FBiH i Državnom koordinacijskom odboru, te donošenje godišnjeg Programa rada.

Federalna vlada je dala prethodnu saglasnost za ponovno imenovanje Silvije Brčić za vršiteljku dužnosti člana Nadzornog odbora JP Hrvatska pošta d.o.o. Mostar uime državnog kapitala, do okončanja konkursne procedure, a najduže na tri mjeseca.

Vlada je dala prethodne saglasnosti za razrješenje Nermina Ikovića dužnosti člana Nadzornog odbora privrednog društva Tehničko-remontni zavod Hadžići d.d. Hadžići uime državnog kapitala, zbog podnesene ostavke, te za imenovanje Sanina Prašovića za vršioca ove dužnosti, na period do tri mjeseca, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo