Ekonomija     | 24.05.2018. 13:46 |

Tegeltija: Potrebno samo produžiti odluku o raspodjeli prihoda od putarina

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 24. maja (FENA) - Ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija tvrdi da Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH ima obavezu da produži primjenu odluke o raspodjeli prihoda od putarina koja je usvojena 2009., ali da u Vladi Federacije BiH “za to ne postoji spremnost”.

-UO UIO nikada nije razmatrao usvajanje neke nove odluke o raspodjeli sredstava od posebne putarine, već ima obavezu da produži odluku iz 2009. - ustvrdio je Tegeltija na konferenciji za novinare u Banjoj Luci i dodao da nije ni tačno da su ponuđena tri prijedloga o raspodjeli sredstava od putarina.

On je rekao da je “nevjerovatna činjenica” da su na računima prikupljena sredstva u iznosu od oko 100 miliona KM, ali se zbog nemogućnosti dogovora o raspodjeli ne mogu podijeliti, iako putarska preduzeća moraju plaćati rate po osnovu kredita uzetih za izgradnju autoputeva.

U RS-u tvrde da predstavnici Vlade Federacije BiH traže određivanje novih koeficijenata za raspodjelu, odnosno više novca za ovaj entitet. Po dosadašnjem modelu raspodjele sredstava, RS bi pripadalo 39 posto, Federaciji 59, a distriktu Brčko dva posto. 

Entitetski ministar finansija tvrdi da je, “zbog problema u Federaciji BiH, odnosno bošnjačkih zahtjeva da se imenuju njihovi kadrovi, ponovo zastoj u investicijama koje provoditi 'Elektroprijenos BiH' zbog čega može doći u opasnost redovnost snabdijevanja električnom energijom”.

-Predstavnici Bošnjaka u upravi 'Elektroprijenosa BiH' su blokirali rad te kompanije. Ta kompanija ni sada nema usvojene planove investicija, niti može da provede javne nabavke i izvrši novo zapošljavanje - ustvrdio je Tegeltija.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo