Bosna i Hercegovina     | 24.05.2018. 13:53 |

Poštovati ljudska prava azilanata, izbjeglica i migranata

FENA Saopćenje

BIHAĆ, 24. maja (FENA) - Provođenje postojećih zakonskih propisa, koordinacija između institucija u Bosni i Hercegovini te komunikacija i razmjena podataka unutar BiH i na regionalnom nivou između svih sudionika procesa rješavanja pitanja azilanata, izbjeglica i migranata, ključne su poruke s Konferencije o stanju ljudskih prava koja je danas završena u Bihaću.

Na Četvrtoj konferenciji, koju je Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) organizirala u saradnji s Misijom OSCE-a u BiH razgovarano je o poštivanju ljudskih prava azilanata, izbjeglica i migranata, s posebnim osvrtom na poštivanje svih domaćih i međunarodnih standarda zaštite ljudskih prava.

Kako je istaknuto, institucije imaju obvezu zaštite izbjeglica i migranata od bilo kojeg oblika diskriminacije, obaveza im je osigurati potpun pristup postupku traženja azila, ali i omogućiti im neometan pristup pravednim, pravovremenim, djelotvornim i rodno osjetljivim postupcima azila, kao i pravo na informacije i pravni lijek.

U tom smislu, kako je rečeno, posebno treba osigurati zaštitu ranjivih skupina među kojima su djeca, starije osobe, žrtava mučenja, seksualnog nasilja ili trgovine ljudima, LGBTI osobe, traumatizirane ili osobe s intelektualnim ili fizičkim teškoćama.

Nedavna dešavanja u BiH, poručeno je s dvodnevne Konferencije, pokazuju da nije moguće odvojiti sigurnosni aspekt od humanitarnog te da se mora osigurati poštivanje ljudskih prava, bez obzira na sve sigurnosne, ekonomske i socijalne izazove migracija.

Sudionici su poručili da je, s ciljem rješavanja pitanja poštivanja ljudskih prava azilanata, izbjeglica i migranata, potrebno raditi na jačanju i povećanju svih raspoloživih sredstava, uzimajući u obzir značajne promjene u broju migranata i azilanata.

Potrebno je i diferencirati mehanizam djelovanja prema migrantima i izbjeglicama, promovirati mogućnosti obilaska i obraćanja ombudsmana za ljudska prava u slučaju da su im povrijeđena ljudska prava, te raditi na promidžbi i podizanju svijesti o ljudskim pravima.

Kako je rečeno, važno je i da se izrade izmjene Plana hitnih mjera za osiguranje dodatnih kapaciteta, kontrole i upravljanja prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica u BiH, a samim tim i Akcijskog plana operativnog djelovanja u slučaju masovnog priliva migranata i izbjeglica u BiH.

Učesnici konferenciji smatraju potrebnim da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH poduzme aktivnu ulogu o pitanju praćenja i zaštite ljudskih prava migranata kroz usvajanje podzakonskih akata, koji bi bili upućeni nadležnim institucijama u svrhu provedbe nacionalnih i međunarodnih instrumenata zaštite ljudskih prava.

Zatraženo je hitno osposobljavanje Ureda za pružanje besplatne pravne pomoći pri Ministarstvu pravde BiH, te uspostavljanje saradnje s organizacijama civilnog društva koje mogu pružati besplatnu pravnu pomoć ugroženim grupama ljudi.

Ocijenjeno je da je potrebno unaprijediti procedure informiranja o postupcima traženja azila, naročito kroz Službu za poslove sa strancima, kao i omogućiti tražiteljima azila da obnove potvrde o iskazanoj namjeri da zatraže azil.

Na Konferenciji je istaknuto i to kako je potrebno raditi na odgovarajućim obukama novinara koji trebaju objektivno i pozorno izvještavati o situacijama na terenu, da se treba javno i snažno suprotstaviti govoru mržnje i napadima na migrante i izbjeglice.

Također, potrebno je raditi na stalnoj obuci osoba koje se susreću ili rade s migrantima i izbjeglicama s ciljem da im osiguraju minimalni uvjeti za egzistenciju tokom boravka u Bosni i Hercegovini.

Zaključeno je da će nacrt zaključaka i transkript sa ovog skupa biti dostavljen Zajedničkoj komisiji za ljudska prava PSBiH radi razmatranja i upućivanja prijedloga zaključaka domovima PSBiH na usvajanje.

Dvodnevnom skupu u Bihaću prisustvovali su predstavnici svih nivoa zakonodavne i izvršne vlasti u BiH, predstavnici Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH, kao i predstavnici međunarodnih i nevladinih organizacija u BiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo