Svijet     | 24.05.2018. 13:37 |

Sjeverna Koreja uništila lokaciju za nuklearne probe

FENA Internet

PUNGGYE-RI, 24. maja (FENA) - Sjeverna Koreja uništila je u četvrtak svoju lokaciju za nuklearne probe nizom eksplozija tokom nekoliko sati.

Strani novinari svjedočili su eksplozijama na lokaciji za nuklearne probe duboku u planinama slabo naseljenog sjeveroistoka zemlje koje su bile usmjerene na tri podzemna tunela i brojne posmatračke tornjeve u okolnoj regiji.

Planirano zatvaranje lokacije ranije je objavio sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un uoči planiranog samita s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom narednog mjeseca.

Odluka Sjevera da zatvori lokaciju za nuklearne probe Punggye-ri generalno se smatra gestom Kima ka uspostavi pozitivnije atmosfere uoči samita. I pored toga, to nije nepovratan potez i za njim bi trebale slijediti značajnije mjere na ispunjavanju Trumpovih zahtjeva za istinskom denuklearizacijom.

Dovođenjem stranih novinara, većinom televizijskih mreža, Sjever se očigledno nada da će slike zatvaranja - uključujući i eksplozije na ulazima u tunele - biti emitovane širom svijeta.

Sjeverna Koreja nije pozvala međunarodne inspektore na ceremoniju, čime je limitirala njenu vrijednost kao ozbiljnog ustupka.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Sjeverna Koreja prvi put u dva mjeseca ispalila balističke rakete u more

Kim Jong Un dobio automobil na poklon od Putina

Sjeverna Koreja ispalila više krstarećih projektila

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti