Bosna i Hercegovina     | 24.05.2018. 13:36 |

Inzko: Moramo snažnije insistirati da se evropske vrijednosti njeguju i u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. maja (FENA) - Mir je više od pukog odsustva rata, kazao je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko na konferenciji o budućnosti BiH upriličenoj na Univerzitetu u Oxfordu ocjenjujući da osiguranje trajnog mira, stabilnosti i prosperiteta koji će omogućiti građanima da žive dostojanstveno zahtijeva fundamentalne političke promjene.

Dodao je da lideri trebaju prestati živjeti u prošlosti i da umjesto toga trebaju odlučno krenuti ka budućnosti, navodeći da su proaktivni angažman međunarodne zajednice i saradnja sa izabranim političarima doveli do iznimnog napretka u prvih deset godina nakon Daytona.

- Postoji prilika da se vratimo ovom proaktivnom pristupu - naglasio je, dodajući da je moguće ostvariti pozitivne promjene ako bh. lideri budu imali obavezu da ispunjavaju obećanja koja daju, ali i također međunarodna zajednica bi "trebala biti spremna i da detaljnije definira reforme koje su potrebne da ova zemlja krene naprijed".

Pomaci su prijeko potrebni, istaknuo je, da bi se podržao pravosudni sistem u cilju osnaživanja borbe protiv korupcije i uklanjanja ustavnih anomalija u izbornom sistemu.

- Mi kao međunarodna zajednica ne bismo trebali imati dvostruke standarde. Moramo snažnije insistirati na tome da se evropske vrijednosti koje smatramo ključnim za naša demokratska društva njeguju i u BiH - stav je visokog predstavnika u BiH.

Sugerirao je da bi usklađivanje ciklusa održavanja općinskih i općih izbora moglo povećati izlaznost i ojačati stabilnost, a progresivniji pristup u oblasti obrazovne politike mogao bi smanjiti podjele unutar zajednica među budućim generacijama.

Inzko je odao priznanje za nepokolebljiv angažman i impresivan doprinos koje je Ujedinjeno Kraljevstvo dalo i koje i dalje daje miru u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR).

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

OHR - Visoki predstavnik je svojim angažmanom osigurao uslove za fer i transparentne izbore

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Zvizdić: Netačne izjave da otvaranje pregovora s EU znači zatvaranje OHR-a i odlazak stranih sudija

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'