Bosna i Hercegovina     | 24.05.2018. 13:18 |

DF - Izmjenama Zakona o stečaju radnicima vraćeno dostojanstvo

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 24. maja (FENA) - Rukovodstvo Demokratske fronte istaklo je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da su izmjenama Zakona o stečajnom postupku FBiH, koje su jučer usvojene u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, radnicima vratili dostojanstvo i zarađene plaće.

Milan Dunović, član Glavnog odbora i Predsjedništva DF-a, te potpredsjednik FBiH, izjavio je da je ponižavajuće da su radnici od donošenja presude Ustavnog suda iz marta 2016., po njegovoj apelaciji, do usvajanja izmjena izgubili punih 25 mjeseci.

- Ta presuda je od istorijske važnosti za radničku klasu u FBiH jer će radnici konačno imati pravo na svoju zarađenu plaću do likvidacije firme ili do njenog ozdravljenja - rekao je Dunović.

Dodao je da je malo poznato da je apelacija za ocjenu ustavnosti Zakona o stečaju bila napisana dvije godine prije nego što je on imenovan za potpredsjednika FBiH i samo je trebala biti potpisana, te se postavlja pitanje zašto prethodnoj vlasti radnička klasa nije bila bitna.

Šef Kluba zastupnika DF-a u Predstavničkom domu Parlmenta FBiH Dženan Đonlagić pojasnio je da sada radnici imaju zakonski osnov za naplaćivanje svojih potraživanja bez ograničenja na određeni broj plaća.

Također, naglasio je da je DF danas predao CIK-u obrasce za učešće na predstojećim izborima za sve nivoe vlasti, uključujući i traženi broj potpisa podrške za kandidaturu Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Najavljeno da će Predsjedništvo DF-a na današnjoj sjednici razmatrati prijedlog Koalicije Demokratske fronte i Građanskog saveza u vezi zajedničkog nastupa na predstojećim izborima.

Novinari su informisani i da bi uskoro moglo uslijediti potpisivanje Sporazuma o zajedničkom nastupu Proevropskog bloka na predstojećim izborima u entitetu Republika Srpska, kao i da je Glavni odbor DF-a prihvatio Sporazum o zajedničkom nastupu sa Socijaldemokratskom partijom još 7. aprila, te su još jednom pozvali SDP da pristupi njegovom potpisivanju.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Plenković: HDZ treći put zaredom uvjerljivo pobijedio na izborima

Benčić: Možemo najviše narastao, još uvijek se HDZ može skinuti s vlasti

Grbin: Sutra počinju razgovori koji će Hrvatsku učiniti boljom zemljom

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana