Ekonomija     | 24.05.2018. 13:34 |

Pandurević i Čolak na 26. ekonomskom i ekološkom forumu OSCE-a u Veneciji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. maja (FENA) - Predsjedavajuća Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (PSOSCE) Aleksandra Pandurević i njen zamjenik Bariša Čolak učestvuju u radu 26. ekonomskog i ekološkog foruma OSCE-a, koji je danas počeo u Veneciji.

Tokom dvodnevnog foruma, koji se održava pod ovogodišnjim italijanskim predsjedavanjem OSCE-om, parlamentarci iz zemalja članica te međunarodne organizacije raspravljaju o temi "Promovisanje ekonomskog napretka i sigurnosti u oblasti OSCE-a putem inovacija, razvoja ljudskih resursa i dobrog javnog i korporativnog upravljanja".

Parlamentarci će razmijeniti iskustva i mišljenja o politikama ulaganja i promociji povoljne poslovne klime za ubrzanje ekonomskog rasta u eri digitalizacije. Posebno će biti razmotren uticaj digitalizacije na investicije i ekonomske odnose, a razgovaraće se i o inovativnim oblicima preduzetništva.

U okviru pet predviđenih sesija bit će vođen dijalog i o razvoju ljudskih resursa, koji, kako su organizatori ocijenili, predstavljaju suštinski faktor ekonomske sigurnosti, rasta, razvoja i konkurentnosti. S tim u vezi, bit će razmotren uticaj demografskih prilika na ekonomsku produktivnost i rast.

Učesnici OSCE-ovog foruma u Veneciji razgovarat će i o jačanju dobrog javnog i korporativnog upravljanja putem principa transparentnosti i odgovornosti.

Ekonomski i ekološki forum predstavlja centralni godišnji sastanak u okviru Ekonomske i ekološke dimenzije OSCE-a.

Cilj tih sastanaka je da budu identifikovane potrebe i prioriteti u ovoj oblasti, podignuta svijest i potaknuta politička volja 57 država članica OSCE-a u rješavanju izazova vezanih za ekonomiju, zaštitu životne sredine i sigurnost, kao i razmijena najboljih praksi, te uspostava platforma za dijalog sa predstavnicima međunarodnih organizacija, poslovnih i akademskih zajednica i civilnog društva o tim temama, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH u Briselu na plenarnom zasjedanju COSAC-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo