Bosna i Hercegovina     | 24.05.2018. 12:39 |

Dunović obradovao djecu sa poteškoćama u razvoju u Udruženju EDUS (VIDEO)

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 24. maja (FENA) - Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović danas je uručio donaciju Udruženju za unapređenje obrazovanja i podrške djeci sa i bez poteškoća u razvoju - EDUS, čiji status još uvijek nije definisan.

- Unatoč tome, svojim djelovanjem Udruženje ide korak ispred vremena i države odnosno društva kao sistema. Po svojoj metodologiji, koja je međunarodno priznata, omogućava djeci za koju je u ranoj fazi života otkriveno da imaju urođene poteškoće u razvoju te im nude da sutra postanu funkcionalni članovi društva - izjavio je Dunović.

Tokom posjete uvjerio se u veliku posvećenost članova Udruženja neposrednom edukacijskom i terapijskom radu sa djecom sa i bez poteškoća u razvoju.

Ove aktivnosti se provode kroz ranu intervenciju i simulaciju za uzrast do četiri godine, a za stariju djecu namijenjeni su predškolski, školski i  tutoring program za podršku djeci u inkluziji i redovnim vrtićima i školama.

- Problemi ove djece često se zapostavljaju. Ukoliko djecu u ranoj fazi ne pokušamo edukovati i uključiti u normalne životne tokove onda imamo potencijalni problem sa takvom djecom – sutra mladim ljudima. U tom kontekstu EDUS svojim radom sprečava stvaranje dugoročnih problema kako bi se djeca osposobila za život – istakao je Dunović.  

Govoreći o statusu EDUS-a kaže da se nalazi u fazi između nevladine organizacije i javne ustanove. Smatra da se prioritetno treba riješiti njegovo finansiranje, za šta je sugerisao i „malo agresivniju medijsku kampanju“.

Dunoviću je na današnjem angažmanu u prostorijama EDUS-a zahvalila uime roditelja Senada Bajrović, navodeći da svaka nova podrška daje vjetar u leđa u borbi da se ovoj djeci pruži konstruktivnije okruženje.

- U okviru djelovanja susrećemo se sa nizom izazova, ali nam je drago da postoji volja da se uključimo u javni sistem - poručila je Bajrović.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1782

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1PvrJ9ke4iG7MeFuQB6mJTI_BholDz4Rw?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Dunović i Imamović: Zaključci SNSD-a protuustavni i kontra Daytonskog sporazuma

EDUS ljetnju školu pohađalo 116 mališana sa poteškoćama u razvoju

Dunović traži preispitvanje ustavnosti pojedinih odredbi izmijenjenog zakona o PIO

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'