Svijet     | 24.05.2018. 11:47 |

Sjeverna Koreja nazvala izjavu Pencea "glupom i ignorantskom"

FENA Internet

PYONGYANG, 24. maja (FENA) - Sjeverna Koreja u četvrtak je oštro reagovala na izjavu američkog potpredsjednika Mikea Pencea da bi Sjever mogao skončati kao Libija, upozoravajući da će promisliti da li da prisustvuje planiranom samitu s američkim predsjednikom u narednom mjesecu.

Choe Son Hui, zamjenica ministra vanjskih poslova Sjeverne Koreje, izjavila je da će predložiti vrhovnom čelniku Sjevera Kim Jong Unu da razmisli o samitu sa SAD-om planiranim za 12. juni ukoliko Sjedinjene Države nastave s neprijateljskim izjavama i akcijama, prenosi Korejska centralna novinska  agencija.

- U slučaju da Sjedinjene Države djeluju protiv naše dobre volje i poduzmu nezakonite i sramne akte, predložit ću našem vrhovnom čelništvu da razmotri samit SAD-a i Sjeverne Koreje - kazala je.

To je drugi put u nekoliko dana da Pyongyang upozorava Washington da bi mogao otkazati samit planiran da se održi u Singapuru zbog provokativnih izjava vodećih američkih zvaničnika protiv Sjevera.

Sjever je prošle sedmice izrazio bijes izjavom američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona da bi Sjedinjene Države mogle koristiti "libijski model" za denuklearizaciju te zemlje.

Nazivajući izjave Pencea "ignorantskim i glupim", kazala je da bi on ozbiljno trebao razmisliti o "užasnim posljedicama svojih riječi" prije nego što daje takve izjave.

- Mogli bismo naslutiti više nego dovoljno kakav je on politički glupan kada pokušava uporediti Sjevernu Koreju, nuklearnu silu, s Libijom koja je prosto instalirala nekoliko komada opreme i razmetala se njima - kazala je.

Choe je izjavila da je Sjever razvio svoje nuklearne i raketne kapacitete samo iz razloga da se ne ponavljaju takve tragedije poput one koja se desila u Libiji.

- U namjeri da ne slijedimo libijske korake, mi smo platili tešku cijenu za jačanje naše moćne i pouzdane vojne sile koja nas može odbraniti i očuvati mir i sigurnost na Korejskom poluotoku i u regiji - kazala je.

Choe je također izrazila sumnju u zadnje namjere iza američkog poteza da zatraži dijalog sa Sjeverom i "kakvu su dobit SAD ukalkulirale od toga".

- SAD su te koje su tražile dijalog, ali sada navode javnost na lažnu tezu da smo ih mi pozvali da sjednu s nama - kazala je.

Mi niti ćemo preklinjati SAD na dijalog niti ćemo ući u nevolju da ih uvjeravamo ukoliko ne žele sjesti za isti stol s nama - zaključila je sjevernokorejska zvaničnica, prenosi Xinhiua.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sjeverna Koreja prvi put u dva mjeseca ispalila balističke rakete u more

HNV BiH - Dodik odlaskom Lukašenku i Putinu pokazuje civilizacijsku sramotu

Kim Jong Un dobio automobil na poklon od Putina

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti