Bosna i Hercegovina     | 24.05.2018. 10:19 |

VMBiH - EU jača prekograničnu saradnju BiH i Crne Gore

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. maja (FENA) - Vijeće ministara BiH jučer je na sjednici utvrdilo Prijedlog sporazuma o finansiranju Programa aktivnosti prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2015 – 2017 za 2017. godinu između Evropske unije, Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore.

Ukupno procijenjeni troškovi ovog programa iznose 988.235 eura, od čega je doprinos Unije 840.000 eura. Period izvršenja ovog sporazuma je 12 godina, a period operativne provedbe je šest godina od njegovog stupanja na snagu.

Sporazum je fokusiran na promoviranje prekograničnog zapošljavanja i mobilnost radne snage uz socijalnu i inkluziju u oblasti kulture, zaštitu okoliša, podršku turizmu i kulturnom te prirodnom naslijeđu.

Mogući korisnici sredstava su lokalne vlasti, razvojne agencije, organizacije za podršku lokalnom poduzetništvu, mala i srednja preduzeća, turistička i udruženja kulture, nevladine organizacije, javna i privatna tijela koja podržavaju radnu snagu, institucije za stručno i tehničko obrazovanje, tijela i organizacije za zaštitu prirode, javna tijela odgovorna za upravljanje vodama, vatrogasne/hitne službe, škole, koledži, univerziteti i istraživački centri.

IPA II Program prekogranične saradnje BiH - Crna Gora 2014. - 2020. je program teritorijalne saradnje razvijen i proveden u okviru politike proširenja Evropske unije. Programsko područje u Bosni i Hercegovini sastoji se od 56 općina, a u Crnoj Gori od 14 općina. U izradi ovog programa učestvovali su predstavnici zemalja korisnica.

Ministarstvo finansija i trezora BiH dostavit će Prijedlog sporazuma sa Osnovama za pokretanje postupka za njegovo zaključivanje Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika predložen je direktor Direkcije za evropske integracije Vijeća ministara BiH, saopćeno je iz VMBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta