Svijet     | 24.05.2018. 13:30 |

Lieberman: Gradnja još 2.500 doseljeničkih domova na Zapadnoj obali

FENA Internet

JERUSALEM, 24. maja (FENA) - Izraelski ministar odbrane Avigdor Lieberman izjavio je u četvrtak da planira tražiti odobrenje za izgradnju oko 2.500 novih domova u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Lieberman je objavio na Twitteru da će od komisije za urbano planiranje biti zatraženo da od ukupnog broja stambenih jedinica njih 1.400 bude određeno za trenutnu gradnju.   

Naselja su jedno od najspornijih pitanja u naporima na ponovnom pokretanju izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora, zamrznutih od 2014.

Palestinci žele da Zapadna obala bude dio njihove buduće države, skupa  s pojasom Gaze i istočnim Jerusalemom. Veći dio međunarodne zajednice smatra naselja koja je Izrael sagradio na teritoriji koju je osvojio u Bliskoistočnom ratu u 1967. nelegalnim.

Izrael osporava da su naselja nelegalna i tvrdi da o njihovoj budućnosti treba biti odlučeno u pregovorima s Palestincima.

- Promovirat ćemo gradnju u Judeji i Samariji, od sjevera do juga, u malim i u velikim zajednicama - piše Lieberman, koristeći biblijske nazive za Zapadnu obalu, prenosi Reuters.

Nije bilo nikakvog trenutnog komentara palestinskih zvaničnika, koji već dugo vremena tvrde da bi im izraelska naselja mogla uskratiti solidnu državu.  

Oko pola miliona Izraelaca živi na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu, regijama koje su također dom za više od 2,6 miliona Palestinaca.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Borrell: Izrael koristi glad kao oružje rata

Scholz upozorio na 'užasno visoku cijenu' izraelske ofanzive u Gazi

Izraelska vojska pokrenula operaciju oko bolnice A-Shifa u Gazi

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti