Bosna i Hercegovina     | 23.05.2018. 15:42 |

Test eksterne mature u gimnazijama u TK (VIDEO)

FENA Saopćenje

TUZLA, 23. maja (FENA) - Trinaestu godinu zaredom u Tuzlanskom kantonu provodi se test eksterne mature. Ovaj put priliku da se okušaju na testu opšteg znanja imalo je 447 maturanata općih gimnazija iz Tuzlanskog kantona.

- Pripreme su tekle po planu, danas su naši saradnici na terenu i očekujemo dobre rezultate. Nemamo problema u realizaciji plana i programa. Radi se u salama, pod nadzorom eksternih ocjenjivača - kazao je Hariz Agić, koordinator eksterne mature u općim gimnazijama TK.

Prema navodima resornog ministra, tokom 13 godina provođenja eksterne mature u TK stečena su brojna znanja i iskustva koja predstavljaju uzor kolegama iz drugih dijelova zemlje.

- Želim ovu priliku iskoristiti da učenicima čestitam na uspješno završenom školovanju u srednjoj školi, i s obzirom na to da ulaze u period zrelosti želim im da donesu prvu zrelu odluku a to je da pri izboru fakulteta odaberu nešto što je potrebno tržištu rada. Mislim da je to krucijalno pitanje – ističe Zlatan Muratović, ministar za obrazovanje i nauku TK.

U procesu izvođenja mature učestvuje više od 200 zaposlenika iz osnovnih, srednjih škola i Univerziteta u Tuzli. Među njima je i prof.dr. Mirsad Kunić koji je na različite načine već 13 godina uključen u ovaj projekat.

- U ovih 13 godina pokazalo se da je ovaj projekt rastao i danas je došao do nivoa koji nije konačan jer imamo zadaću da uvežemo maturu s upisom na fakultet kako bi taj projekat dobio svoj konačan oblik i smisao - navodi Kunić, koji je predsjednik Maturske komisije TK.

Današnji trosatni test općeg znanja za maturante općih gimnazija u TK finale je višemjesečnih priprema. Tridesetog maja, odnosno 6. juna planirano je polaganje maturskih testova iz izbornih predmeta.

 

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1780

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1cw8M-LTXvI-WX4orQHw8i4GY9cd2pFgD?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Tuzlanski kanton - Svim osnovcima osigurani besplatni udžbenici

Na području Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog kantona izvršena 72 inspekcijska nadzora

Doznačavanje sredstava Federalnom zavodu PIO za pomoć penzionerima Tuzlanskog kantona

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta