Bosna i Hercegovina     | 23.05.2018. 14:51 |

Izabrano novo rukovodstvo Saveza udruženja penzionera u FBiH

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 23. maja (FENA) - Novi predsjednik Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera u Federaciji BiH je Redžo Mehić, odlučeno je na današnjoj izbornoj sjednici Skupštine Saveza udruženja penzionera u FBiH, održanoj u Sarajevu.

Zamjenik predsjednika Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera u FBiH je Omer Omerefendić, predsjednik Skupštine je Fadil Kunto iz Tuzlanskog kantona, a predsjednik Nadzornog odbora je Vlado Marić iz Zeničko-dobojskog kantona.

- Skupština je usvojila programske aktivnosti za naredne četiri godine i odmah će se napraviti operativni plan. Trebamo se izboriti za bolji materijalni, socijalni položaj penzionera a tu se podrazumijeva da penzije budu na vrijeme i u skladu sa troškovima života. Moramo se boriti za adekvatniju zdravstvenu zaštitu, te pod hitno, sa penzionerima Republike Srpske zahtjevati uvođenje diferencirane stope PDV-a - kazao je Feni Mehić.

Dodao je da se Savez mora boriti i za rehabilitaciju najteže bolesnih penzionera.

- Izvršni odbor sačinjen od 11 predstavnika iz svih kantona sazvat će tematsku sjednicu na kojoj ćemo dogovoriti način ostvarenja ovih ciljeva - poručio je Mehić.

Savez udruženja penzionera u FBiH u narednom periodu zatražit će pod hitno povećanje penzija za najugroženije penzionere, dogovoreno je na današnjoj skupštini Saveza udruženja penzionera u FBiH, kazao je Feni Omerefendić.

Savez će također, najavio je, tražiti i da se markice koje plaćaju prenzioneri za preglede i za dobijanje recepata ukinu u svim kantonima.

- Pokrenut ćemo sa penzionerima RS-a i Savezom županijskih udruga iz Mostara aktivnosti koje se odnose na uvođenje diferencirane stope PDV-a, da ona bude smanjena najmanje 10 posto u odnosu na sadašnje stanje, jer jedino dvije zemlje u Evropi -  BiH i Danska - imaju jedinstvenu stopu - kazao je Omerefendić.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Mehić: Tražimo povećanje penzija, ali i socijalno-ekonomske mjere za pomoć građanstvu

Halilović: Penzioneri žele 2022. dočekati s uvećanim penzijama

Savez udruženja penzionera u FBiH: Povećati penzije za najugroženije penzionere

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta