Ekonomija     | 23.05.2018. 14:41 |

Potpisan ugovor o koncesiji za vjetroelektranu Ivan Sedlo–Hadžići (VIDEO)

FENA Saopćenje

TARČIN, 23. maja (FENA) - Ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje Vjetroelektrane „Ivan Sedlo – Hadžići“ sa 12 vjetroagregata po 2,1 MW instalisane snage, danas su u Tarčinu potpisali Ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić i prokurista Privrednog društva „Suzlon Wind Energy BH“ d.o.o. Pedersen Erik Winther.

Kanton Sarajevo je kompaniji „Suzlon Wind Energy BH“ dao koncesiju na 30 godina, a vrijednost projekta je 58.674.900 KM.

- Ovo je najveća koncesija ikada data u Kantonu Sarajevo – kazao je ministar Šabić i dodao da će nastaviti stvarati povoljno poslovno okruženje, a to podrazumijeva i bolju administraciju kako bi investitori mogli imati brži pristup i pravnu sigurnost za investicije.

Naglasio je će od projekta vjetroeletrane imati benefite lokalna zajednica i to 60 posto, a Kanton Sarajevo 40 posto.

Ono što predstoji, kako je pojasnio Pedersen Erik Winther je prikupljanje građevinskih dozvola, a nakon toga će početi inženjerski radovi, ispitivanje tla, gradnja prilaznih puteva.

- Radit ćemo na kreiranju novih radnih mjesta, radit ćemo i na tome da ljudi žive u blizini vjetroparka – kazao je Pedersen i napomenuo da je ovo također i ekološki prihvatljiv projekt, a lokacija je pogodna za gradnju vjetroelektrane jer je prosječna brzina vjetra 7,7 m/s.

Načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović i direktor Suzlon Wind Energy za Balkan Samir Džaferbegović su kazali da je u interesu svih da se što prije krene sa realizacijom projekta, stoga će proces dobijanja potrebnih građevinskih dozvola biti ubrzan kako bi investitor mogao da gradi, jer kada se izgradi i krene proizvodnja, tada će i prihodi krenuti.

Pogledajte http://fena.ba/video/1779

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1bePVQ_Dy8MaaNZB6IGHZXJ6Jj4BPKCig?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'