Ekonomija     | 23.05.2018. 14:07 |

U Banjoj Luci povećan interes za iznajmljivanje bicikala

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 23.maja (FENA) - Nepuna dva mjeseca otkako je Banja Luka dobila „Bl bajk“, servis za iznajmljivanje gradskih bicikala, više od 700 građana registrovalo se za korištenje tog sistema.

Po podacima gradskog Odjeljenja za saobraćaj i puteve, trenutno je u sistemu registrovano 715 korisnika, a servis je u prva dva mjeseca zabilježio 3.300 iznajmljivanja, sa tendencijom svakodnevnog rasta.

Načelnik resornog odjeljenja Slaviša Sandić, ističe da se najviše najmova ostvaruje radnim danima, a što je i bila osnovna namjera uvođenja ovog servisa – da što više građana na posao i nazad odlazi biciklom.

– Na ovaj način želimo podstaknuti sugrađane na fizičku aktivnost, ali i pobljšati turističku ponudu grada, pridružujući se tako brojnim evropskim gradovima koji se opredjeljuju za održivu mobilnost i zaštitu životne sredine – kazao je Sandić.

U narednom periodu će se, kako kaže, aktivno raditi na izgradnji biciklističkih staza i traka, s ciljem da svako veće naselje u gradu dobije svoj terminal za iznajmljivanje bicikla.

Na području grada su četiri lokacije sa ukupno 30 bicikala, koje su opremljene odgovarajućim terminalom i sistemom za izajmljivanje i parkiranje bicikla.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Psihijatrija u Banjoj Luci neuslovna, nazire se mogućnost finansiranja gradnje novog objekta

Šest sindikalnih organizacija danas izlazi na ulice Banje Luke, traže veće plate

Salkić: Trenutna situacija zahtijeva konsolidaciju probosanskih snaga

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu