Ekonomija     | 23.05.2018. 13:53 |

Hrvatskoj nedostaje jedan nominalni kriterij za ulazak u eurozonu

FENA Agencije

BRUXELLES, 23. svibnja (FENA) - Hrvatska ispunjava sve kriterije osim jednog za ulazak u eurozonu, sudjelovanje u Europskom tečajnom mehanizmu (ERM II) najmanje dvije godine,  stoji u konvergencijskom izvješću koje je u srijedu objavila Europska komisija za sedam zemalja članica koje imaju zakonsku obvezu uvođenja eura.

 U izvješću koje pokriva sedam zemalja - Bugarsku, Češku, Hrvatsku, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku i Švedsku, daje se pregled napretka tih zemalja prema ulasku u eurozonu.

Sve članice EU-a, osim Velike Britanije i Danske, obvezne su uvesti euro.

Hrvatska zajedno s Bugarskom ispunjava sve kriterije osim jednog - sudjelovanje u ERM II, koji je svojevrsna čekaonica za ulazak u eurozonu u kojem je potrebno provesti najmanje dvije godine.

Svih sedam zemalja ispunjava kriterij koji se odnosi na javne financije. To znači da sve imaju deficit ispod tri posto BDP-a, a javni dug ispod 60 posto BDP-a ili, ako je veći od toga postotka, mora biti u silaznoj putanji. 

Hrvatska, Bugarska, Češka, Mađarska i Švedska ispunjavaju kriterij dugoročnih kamatnih stopa, a Hrvatska, Bugarska, Poljska i Švedska kriterij stabilnosti cijena. To su tzv. konvergencijski kriteriji koji se još nazivaju Maastrichski kriteriji.

Osim tih formalnih kriterija za ulazak u eurozonu, Komisija također razmatra i zakonodavnu usklađenost s Ekonomskom i monetarnom unijom. Jedino je Hrvatska od tih sedam zemalja potpuno zakonodavno s njome harmonizirana.

Komisija je analizirala i druge čimbenike koje prema Ugovoru EU-a treba uzeti u obzir u procjeni održivosti konvergencije.

"Nečlanice eurozone općenito su dobro ekonomski i financijski integrirane u EU. Ipak, neke od njih još uvijek imaju makroekonomske slabosti i suočene s izazovom koji se odnosi na poslovno okruženje i institucionalni okvir koji mogu predstavljati rizik za održivost konvergencijskog procesa", navodi Komisija.

Povjerenik Moscovici kaže da je osim nominalnih kriterija važno ispuniti i realno ekonomske kriterije da bi se imalo koristi od eura, prenosi Hina. 

"Nijedna od sedam zemalja trenutačno ne ispunjava sve pravne kriterije za ulazak u eurozonu. Istodobno, jedna od ključnih lekcija u protekla dva desetljeća jest da je za prosperitet unutar eurozone stvarna ekonomska konvergencija jednako važna kao i nominalna konvergencija. Zato je važno da zemlje koje žele uvesti euro vrijedno rade na povećanju produktivnosti, investicija, poboljšanju situacije s zaposlenošću i na rješavanju pitanja nejednakosti", izjavio je povjernik za ekonomske i financijske poslove Pierre Moscovici.

Komisija svake dvije godine objavljuje konvergencijsko izvješće za zemlje na putu prema euru.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Od početka godine u Hrvatskoj uhićeno 592 krijumčara migranata- ministar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo