Svijet     | 23.05.2018. 13:43 |

Brazilski pjevač Gilberto Gil otkazao koncert u Izraelu

FENA Internet

RAMALLAH, 23. maja (FENA) – Brazilski pjevač i tekstopisac Gilberto Gil otkazao je nastup koji je bio zakazan u Izraelu tokom ljeta, pozivajući se na "opću atmosferu strepnje".

Legendarni dobitnik Grammyja i latino Grammyja, svojevremeno brazilski ministar kulture koji se trenutno smatra jednim od najuglednijih i najuticajnijih latinoameričkih muzičara, ima zakazan nastup 4. jula u Tel Avivu, ali ga je otkazao u, kako se čini, reakciji na izraelske zločine nad Palestincima u proteklih nekoliko sedmica.

Gil je poslao pismo organizatorima koncerta u kome navodi da je "zavladalo opće raspoloženje strepnje dok Izrael prolazi kroz osjetljive trenutke".

Iako nije pomenuo Gazu ni Palestince, "osjetljivi trenuci"  je vjerovatno aluzija na nedavni masakr izraelske  vojske u pojasu Gaze u kome su ubijena 63 Palestinca, među kojima i djeca, tokom protesta od 14. maja, prenosi Wafa.

Hind Awwad, iz Palestinske kampanje za akademski i kulturni bojkot Izraela (PACBI), koja je također članica Palestinskog nacionalnog komiteta BDS, pozdravila je Gilovo otkazivanje koncerta.

- Srdačno pozdravljamo Gilovo otkazivanje koncerta u Tel Avivu, središtu izraelskog okupacijskog režima apartheida. Smatramo da je zgražanje Gilovih fanova u Brazilu i širom Latinske Amerike zbog izraelskog posljednjeg masakra u Gazi i njihove podrške ljudskim pravima Palestinaca imalo ključnu ulogu u njegovoj odluci - rekla je Awwad.

Ona je istakla da se Gil, otkazujući taj koncert, našao u dobrom društvu brojnih svjetski poznatih umjetnika koji su odbili da svojom umjetnošću pravdaju izraelski represivni režim, među kojima su Lorde, Lauryn Hill, Elvis Costello, Brian Eno, pokojni Gil Scott-Heron, Faithless i Roger Waters, među mnogim drugim.

- Iskreno se nadamo da Gil nikada neće nastupati u Izraelu do potpune slobode, pravde i jednakosti za Palestince - zaključila je Awwad.

Zvijezde, izabrani zvaničnici i uticajne osobe na društvenim su mrežama izrazili zgražanje nad izraelskim ubistvima Palestinaca koji marširaju za svoju slobodu i protestuju protiv preseljenja američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem.

Među njima su Chelsea Handler, Bette Midler, Rowan Blanchard, Judd Apatow, Ava DuVerney, Jeffrey Wright, Marc Lamont Hill, Morgan Freeman, reper Vic Mensa, senator Bernie Sanders, američki zastupnici Marc Pocan, Betty McCollum, Barbara Lee, Reza Aslan, NFL igrač Oday Aboushi, WWE borac Sami Zayn, novinar Rula Jebrael i mnogi drugi koji su se pridružili rastućem horu značajnih ljudi koji su progovorili protiv izraelskog tretmana Palestinaca, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sankcije Evropske unije protiv izraelskih ekstremista

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Eksplozije u Iranu, američki mediji izvještavaju o izraelskim udarima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'