Bosna i Hercegovina     | 23.05.2018. 13:46 |

Opozicija zahtijeva da na dnevnom redu budu tri konkretna boračka zahtjeva

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 23. maja (FENA) - Poslanici Demokratske fronte (DF) zahtijevaju da na dnevni red današnje tematske sjednice Predstaničkog doma Federalnog parlamenta, koja je počela u Sarajevu, budu stavljena tri zahtjeva demobiliziranih boraca, koja oni ističu vlastima od ranije.

Borci zahtijevaju, naime, uvođenje mjesečnog novčanog dodatka braniteljima koji dosad nisu zbrinuti nijednim od aktuelnih federalnih boračkih zakona, potom objavu boračkog registra, kao i prestanak finansiranja svih boračkih udruženja.

Tematska sjednica Predstavničkog doma sazvana je samo s jednom predloženom tačkom dnevnog reda naslovljenom kao Stanje i aktuelna problematika u oblasti boračko-invalidske zaštite. Međutim, opozicija smatra da je to isuviše uopštena formulacija, "kao da raspravljamo o uzgoju maslina u Grčkoj", kako je izjavio poslanik DF-a Mahir Mešalić.

On i drugi opozicionari zahtijevaju da na dnevnom redu budu i tri konkretna boračka zahtjeva, dok predsjedavajući Doma Edin Mušić na to odgovara da informacija resornog federalnog ministarstva, pripremljena kao inicijalni materijal za raspravu na ovoj sjednici, sadrži i pitanja sublimirana na osnovu tih zahtjeva, kao i prijedlog eventualnih rješenja.

Rasprava o dnevnom redu sjednice je u toku, a ispred zgrade Parlamenta mirno protestira grupa demobiliziranih branitelja. U izjavama novinarima, oni su kazali da očekuju rješenje njihova tri zahtjeva od kojih neće odustati.

Pojačano je prisustvo policije na platou ispred zgrade. U samom objektu je i specijalna policija.

Između demonstranata i ulaza u zgradu stavljena je zaštitna ograda.  

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Predstavnički dom PSBiH - Poslanici raspravljaju o političkoj situaciji u institucijama BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana