Ekonomija     | 23.05.2018. 13:31 |

Potpisan ugovor za završetak rekonstrukcije Pašine tabije u Počitelju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. maja (FENA) - Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo danas je potpisala ugovor sa firmom Ecoplan d.o.o. Mostar, kao izvršiocem projekta realizacije planiranih aktivnosti za završetak Druge faze rekonstrukcije i revitalizacije Pašine tabije u Starom gradu Počitelju, u vrijednosti 110.000 KM.

Vlada FBiH je taj projekt proglasila projektom od značaja za Federaciju BiH i treba da bude okončan u toku ove godine.

Nakon završetka radova Pašina tabija bit će otvorena scena sa gledalištem i zatvoreni multimedijalni centar koji će osigurati očuvanje i promociju jedinstvenog kulturno-historijskog spomenika i omogućiti da Počitelj postane centrom kulturno-umjetničkih dešavanja u kojem se razvija i kreativni turizam.

Đapo je izjavila da je ponosna da će baš ove godine biti završena obnova Pašine tabije jer je i ovogodišnja tema Svjetske turističke organizacije "Razvoj turizma kroz zaštitu kulture i historijskog nasljeđa", a Počitelj je od neprocjenjive vrijednosti za sve.

- Pašina tabija i orijentalno-mediteranske zidine svojom jedinstvenošću i neprolaznom ljepotom oduševljavaju brojne posjetitelje i rasplamsavaju maštu mnogih umjetnika, čuvajući uspomenu na našu povijest i pretke - kazala je Đapo. 

Federalna ministrica će, nakon završetka ovog projekta, u Vladi Federacije BiH pokrenuti pitanje određivanja titulara Pašine tabije i Starog grada Počitelja, kao značajnog kulturno-historijskog kompleksa, čime bi trebalo biti trajno riješeno upravljanje i briga o njima, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Općinsko vijeće Centar odobrilo 4,1 miliona KM za projekat prve faze rekonstrukcije stadiona Koševo

Za rekonstrukciju gradske infrastrukture u Novom Travniku 1,3 milijuna KM (VIDEO)

Za rekonstrukciju gradske infrastrukture u Novom Travniku 1,3 milijuna KM

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'