Bosna i Hercegovina     | 23.05.2018. 11:56 |

Vlada Brčko distrikta: 90.000 KM za udžbenike djeci poginulih branitelja i RVI

FENA Saopćenje

BRČKO, 23. svibnja (FENA) - Vlada Brčko distrikta BiH na 37. redovitoj sjednici primila je k znanju Informaciju o realizaciji projekata za nabavu udžbenika djeci poginulih branitelja i ratnih vojnih invalida u 2017. godini, izvijestili su u srijedu iz te vlade.  

Voditelj Službe za braniteljsko-invalidsku skrb i civilne žrtve rata Vlade Brčko distrikta BiH Senad Bešić rekao je kako je projekt u prošloj, kao i svih ranijih godina, uspješno realiziran.

"Program obuhvaća djecu upisanu na redovito školovanje u srednje škole i redovite studente do 26 godina starosti. Utrošena sredstva planirana proračunom su oko 90.000 maraka, a iznos po podnositelju zahtjeva je 250 maraka", dodao je Bešić.

Naglasio je kako su sredstva planirana i u proračunu za 2018. godinu i bit će realizirana po istom programu.

"Evidentno je da je trend dodjele sredstava opadajući iz razloga što godine čine svoje i djeca ili ne nastavljaju školovanje nakon srednje škole ili studenti navršavaju 26 godina života. Očekivanja su da će u naredne tri do četiri godine prestati potreba za ovim programom ili će ona biti na simboličnoj razini", pojasnio je Bešić, dodavši kako broj podnositelja varira iz godine u godinu iz istih razloga i kreće se od 300 do 350.

Na današnjoj sjednici Vlade usvojene su i Smjernice za izradu nacrta pravilnika o uvećanju plaće na temelju posebnih uvjeta rada, težine i prirode poslova, odgovornosti za obavljanje tih poslova i opasnosti po život i zdravlje prilikom obavljanja tih poslova u nadležnoj organizacijskoj jedinici Odjela za javnu sigurnost.

Predstojnik Odjela Edin Zaimović istaknuo je kako je izrada pravilnika nastavak aktivnosti koje su predviđene Zakonom o zaštiti i spašavanju Brčko distrikta BiH, a koji je usvojen 2016. godine.

"Predviđeno je uvećanje plaća do 20 posto i važno je naglasiti da se ono ne odnosi na administraciju, nego na zaposlenike koji su izravno uključeni u sustav zaštite i spašavanja. Pravilnik bi trebao biti gotov do sljedećeg tjedna, a sredstava za ove namjene planirana su u proračunu za 2018. godinu", dodao je Zaimović.

Vlada Brčko distrikta BiH na današnjoj sjednici odobrila je Smjernice za izradu nacrta pravilnika o izmjenama Pravilnika o Mješovitoj jedinici za zaštitu i spašavanje. Usvojena je Odluka o promjeni namjene javnog dobra u Brki kao i Prijedlog odluke o odobravanju Programa utroška sredstava tekućih dotacija u 2018. godini u Odjelu za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja, prvi dio.

Članovi Vlade usvojili su Prijedlog odluke o imenovanju predstavnika Brčko distrikta BiH u projekt "Okolišno upravljanje bazirano na dokazima i održivim okolišnim politikama za potporu 2030 Agendi za jugoistočnu Europu". 

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Zaključak koji se odnosi na pokretanje procedure za zaključenje memoranduma o razumijevanju između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Državne uprave za turizam Narodne Republike Kine o olakšavanju skupnih putovanja kineskih turista u BiH, kao i Zaključak u vezi s inicijativom za zaključenje sporazuma o pitanju zapošljavanja članova obitelj diplomatskog i konzularnog osoblja s Australijom.

Na 37. redovitoj sjednici usvojen je Zaključak u vezi s projektnim zadatkom za izradu analize planiranja razvoja, upravljanja kapitalnim ulaganjima, prostornog planiranja i javnom imovinom Brčko distrikta BiH.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

U Brčkom više udruženja upriličilo 'Bajramsku svečanost'

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa u Brčko Distriktu pokrenula 76 postupaka u 2023. godini

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana